Četvrtak, 27. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Savjeti tuzlanskih dimnjačara: Uz redovno čišćenje dimnjaka i kvalitetan ogrev smanjite mogućnost požara (VIDEO/FOTO)

Tuzlanski dimnjačari ovih dana imaju pune ruke posla, jer većina savjesnih građana želi imati spremne dimnajke za duge zimske dane koji su pred nama. Naravno, ima i onih koji čekaju pet do 12 za pripremu individualnih stambenih ložišta za nastupajuću sezonu. To je, smatraju tuzlanski dimnjačari pogrešna vodilja, jer je postupak čišćenja dimnjaka vrlo jednostavan i jeftin, ukoliko se redovno održava.

Ekipa portala Tuzlanski.ba posjetila je lokalne dimnjačare, a vlasnik preduzeća Dimnjačar Tuzla Adil Mehmedović na početku nam kaže da je veoma bitno pripremiti dimnjak za nastupajuću sezonu.

“To savjetujem da se uradi na vrijeme kako se ne bi došlo u period kada su temperature zraka niske. Tad nije moguće odraditi čišćenje. Uvijek kažem da je vrlo bitno da vlasnik zna šta će i kako ložiti. Moja je preporuka da se uzima ugalj koji ima manje sumpora, odnosno lignit, uz suho drvo. Ukoliko su jače kotlovnice, moguće je kombinovati kaloričnije vrste uglja”, savjetuje Mehmedović.

Dimovodnu instalaciju potrebno je na vrijeme pregledati i očistiti, kako se ne bi zbog nakupljene gareži dogodio najcrnji scenarij. To mora izvršiti stručna osoba, kako bi dimnjak bio spreman za sezonu.

“Često građanima kažemo da se dimnjak nikada ne može zapaliti ako je on čist. Zbog toga je veoma bitna preventiva, jer s njom mislimo i na naše zdravlje”, rekao je Mehmedović i dodao da većina vlasnika individualnih stambenih ložišta redovno održavaju svoje kolovnice.

Istakao je i da dimnjačarske usluge nisu skupe te da su tuzlanski dimnjačari spremni i na besplatnu intervenciju za sve one koji su u lošijoj materijalnj situaciji.

“Ukoliko građanin nema novca mi to i besplatno odradimo, jer je u interesu da sve bude kako treba”, rekao je Mehmedović koji ističe da je ustaljena i negativna praksa samostalnog čišćenja dimovodne instalacije.

Naveo je da se nesavjesni građani često vode tim da u svojim kotlovnicima mogu zapaliti razne materijale, od gume, preko plastike te svih ostalih lako zapaljivih materijala, što je izuzetno štetno i može sa sobom donijeti velike posljedice.

Nesavjesne građane koji koriste nepropisne materijale u svrhu ogreva Mehmedović kaže da se mogu prijaviti nadležnim inspekcijama.

“Odluka o obavljanju dimnjačarskih poslova lijepo je to regulisala, a sankcije su velike”, upozorava on.

Dimjačarima problem predstavljaju i dimovodne instalacije u zgradama, jer nesavjesnim potezima stanari često začepe ventilacije čime se narušava sigurnost dimnjaka.

“Malo više kulture i obaveze svima bi nam olakšalo posao”, naveo je Mehmedović.

Zahvaljujući novim tehnologijama, danas dimnjačari imaju moderne alate, kamere i sajle za obavljanje ovog posla.

Posla za tuzlanske dimnjačare ima čak i u Republici Srpskoj zbog nedostatka radne snage.

U Tuzli je nekada djelovalo 28 dimnjačara, a danas ih je svega četiri. Ukoliko je potrebno, radnici se angažuju iz Brčkog.

“Nažalost, kod nadležnih institucija sam insistirao da se moraju pobirnuti za ovaj poziv koji je vrlo odgovorn i potreban građanstvu. Međutim, od 1974. godine kada je urađena reforma školstva prestalo je obrazovanje mladih dimnjačara. Često puta se kaže da se djeca neće javljati, ali tako je bilo i u naše vrijeme”, rekao je Mehmedović koji naglašava da u BiH nije moguće obaviti ni prekvalifikaciju za dimnjačara.

Od dimjačarskog posla se može lijepo živjeti, a naš sagovornik na kraju se osvrnuo i na izreku koja kaže da kada vidiš dimnjačara uhvati se za dugme i bićeš sretan. Opširnije pogledajte u video prilogu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,