Subota, 18. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Savanović: Iz sigurnosnih razloga sutra ne stižemo u Tuzlu na obilježavanje 15. maja

Delegacija Vlade Republike Srpske (RS) ni ove godine neće u Tuzli obilježiti stradanje pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni 1992. godine, potvrdio je danas entitetski ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je tako odlučeno iz sigurnosnih razloga i činjenice “da nadležne vlasti nisu dozvolile postavljanje spomen-ploče stradalim na mjestu događaja u Tuzli”.

“Naš zahtjev je bio da se na mjestu stradanja postavi spomen-ploča te da se može u skladu s hrišćanskim običajima odati pošta pripadnicima JNA. Onog momenta kada se steknu uslovi, kada tuzlanske vlasti prihvate ono što tražimo, vratit ćemo se na mjesto stradanja”, potvrdio je.

Savanović kaže da će umjesto u Tuzli sutra u Bijeljini položiti vijence stradalim na groblju Pučile, gdje je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Podsjetio je i da je iz istih razloga “Odbor Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova” nedavno u naselju Miljevići, kod Istočnog Sarajeva obilježio godišnjicu stradanja pripadnika JNA-a, a ne u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje