Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saopštenje parlamentarne većine u Gradskom vijeću Tuzla povodom negodovanja vijećnika iz opozicije

Preuzmite sliku

Povodom negodovanja deset vijećnika iz opozicije u Gradskom vijeću Tuzle (SDA, HDZ, SD, itd.) zbog zakazivanja online sjednice, obavještavamo vas o slijedećem:

Četvrti val pandemije je na vrhuncu. Mnoge evropske zemlje u kojima je procenat vakcinisanog stanovništva daleko veći nego u BiH, danonoćno se bore protiv pandemije. Bosna i Hercegovina ima najmanji procenat vakcinisanih građana u Evropi i jednu od najvećih stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika.

U Tuzlanskom kantonu je broj pozitivnih na koronavirus najveći u Federaciji BiH, a u okviru TK najveći broj zaraženih ima Grad Tuzla. Zato je neophodno potrebno da svi u Tuzli ulože naročiti napor u borbi protiv pandemije.

Zato je Kolegij Gradskog vijeća Tuzla na svojoj online sjednici, održanoj 15.11.2021. godine, na kojoj su bili prisutni i predstavnici opozicije, u skladu sa Poslovnikom, donio zaključak da se naredna sjednica Gradskog vijeća zakaže i održi u online formatu. Broj osoba, koje prisustvuju sjednicama Gradskog vijeća (nekada i do 70 osoba i to 31 vijećnik, sekretar i Stručna služba Vijeća, tehničko osoblje, predstavnici službi tj. obrađivača materijala, novinari i kamermani i drugi gosti iz vladinog i nevladinog sektora, obezbjeđenje itd.) je prekomjeran za višesatni boravak u zatvorenom prostoru tj. sali Gradskog vijeća.

Tvrdnje 10 vijećnika (SDA,HDZ, SD, itd.), suprotne su mišljenju 21 vijećnika u Gradskom vijeću, koji nisu potpisali njihovo saopštenje.

Dvije trećine vijećnika smatra da lokalna vlast svojim primjerom treba da utiče ne povećanje ozbiljnosti građana u vremenu opasne pandemije, da živimo u doba digitalizacije, da su online sjednice u svijetu i Evropi, uobičajena praksa, te da na vrhuncu pandemije, sjednicu Gradskog vijeća treba odžati putem ZOOM aplikacije.

Na online sjednici se nikome ne uskraćuje sloboda govora i svi vijećnici imaju na raspolaganju identično vrijeme za diskusiju. Sve odluke koje je razmatralo i donijelo Gradsko vijeće, objavljuju se na web stranici Grada Tuzle i u sredstvima javnog informisanja.

Napominjemo da su online sjednice izuzetak vezan za vrhunac talasa pandemije, a ne pravilo. Od početka mandata Gradskog vijeća Tuzla, održano je devet redovnih sjednica i tri online sjednice, što govori u prilog tome da je pojedincima u opoziciji na čelu sa SDA, HDZ, SD, itd. mnogo bitnija lična promocija, od donošenja važnih odluka od značaja za građane, navodi se u saopćenju Klubova vijećnika parlamentarne većine u Gradskom vijeću Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje