Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sanel Redžić na svjetskoj koncertnoj turneji

sanel redzic
Preuzmite sliku

Sanel Redžić je do sada svirao preko 200 solo koncerata u 30-tak zemalja svijeta.

\"sanelBosanskohercegovački gitarista Sanel Redžić trenutno se nalazi u kineskom gradu Xiamenu. Koncertnu sezonu 2012./13. započeo je u njemačkom gradu Weimaru koncertima koje je svirao 4. i 10. maja ove godine. 19. maja održao je koncert u svom rodnom gradu Tuzli, što je Redžiću pričinilo zadovoljstvo. Nakon toga je uslijedio koncert u njemačkom gradu Hamburgu 3. juna 2012. godine.

Početkom juna, Redžić je boravio u SAD, gdje je izveo poznati koncert Joaquina Rodriga “Concierto de Aranjuez”. Nastup u Buffalu, SAD je uživo prenosila televizija WNED za 4 miliona gledaoca u SAD i Kanadi.

 

Tokom svog sedmodnevnog boravka u Xiamenu, na ostrvu Gulungyu, Redžić je svirao dva koncerta i održao javni čas za učenike i studente iz Kine. Nakon oba koncerta Redžić je ispraćen ovacijama i pozivom da sljedeće godine svira koncerte u drugim gradovima Kine. “Čast mi je predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Kini”, kaže Redžić, te dodaje: “Nakon boravk a u Kini me očekuje preko 30-tak koncerata u Španiji, Italiji, Portugalu, Njemačkoj, Rumuniji, i drugim zemljama.”

Početkom oktobra slijede dva koncerta na Tajlandu, u gradovima Bangkok i Chiang Mai, u decembru tri koncerta u Indiji, te nastup u Čileu. 18. maja naredne godine Redžića očekuje koncert u sali Nacionalne filharmonije Ukrajine u Kijevu.

“Koncert koji mi predstavlja velik u čast i koji sa nestrpljenjem iščekujem je onaj u jednoj od najpoznatijih sala u svijetu, u kojoj sam ja, koliko je meni poznato, prvi Bosanac i Herecegovac, koji će tu svirati koncert. To je Konzertgebouw u Amsterdamu”, izjavio je Redžić. Koncert u Konzertgebouwu u Amsterdamu zakazan je za 30. mart 2013. godine.

Pored svih obaveza, Redžić je na završnoj godini Master studija u klasi Ricarda Gallena, koji važi za jednog od najboljih gitarista današnjice.

Nastojim Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj sam rođen i Njemačku, zemlju u kojoj živim, predstavljati u najboljem svjetlu“, kaže Sanel Režić. Nadajmo se da će ga put uskoro dovesti u Tuzli ali i u ostale gradove Bosne i Hercegovine.

www.sanelredzic.com

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: