Nedjelja, 17. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sablasno prazne ulice: Ovako izgleda Tuzla u vrijeme policijskog sata 

Preuzmite sliku

Nakon što su mnogi stručnjaci poručili da je alarmantno širenje korona virusa odavno prevazišlo okvire epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija istakla je da pandemija nije riječ koja se može korisliti olako i neoprezno. Nedugo nakon toga, pandemija je proglašena.

Riječ pandemija opisuje bolest koja se istovremeno širi među ljudima u više zemalja. Opis je rezervisan za zaraznu bolest koja se kontinuirano i značajno prenosi od osobe do osobe širom svijeta.

Kada smo objavljivali sablasne prizore ulica grada Wuhana i okolice koji ukupno imaju oko 20 miliona stanovnika, nismo ni slutili da će sličan scenario stići u sve evropske zemlje ali i širom svijeta.

Kako bi se spriječilo širenje korona virusa uvedene su brojne mjere u mnogim državama.  Obaveza nošenja zaštitni maski, ograničeno kretanje, preporučena samoizolacija, zabrana kretanja djeci i starijim od 65 godina, te policijski sat od 20.00 sati, mjere su koje važe za sve građane BiH.

Početkom policijskog sata, prizori u gradu soli su sablasni. Puste ulice bez ljudi i automobila, na svakom koraku se osjeti jeziva depresivna tišina koju prekida zvuk povremene policijske sirene, upravo takve prizore zabilježili smo u Tuzli u noćima kakve do sada ne pamtimo. (Video: V. Živković | Tuzlanski.ba)

Ostanite kući, budite odgovorni, poštujte pravila! 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje