Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sa Trga slobode u Tuzli pružena podrška mališanima oboljelim od raka (FOTO)

Danas je na Trgu Slobode u Tuzli u znak podrške mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na bolničkom liječenju, divljenja prema djeci i mladima koji su pobijedili rak i u znak sjećanja na sve prerano preminule mališane, simbolično oblikovana ‘živa ljudska zlatna vrpca’ koja predstavlja međunarodno priznati simbol borbe protiv raka u dječijem dobu.

Ovu aktivnost je realizovalo Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona “PIPOL” u sklopu kampanje “Zlatni septembar | Gold september“.

Amra Saračević direktorica Udruženja PIPOL je naglasila kako Tuzlanski kanton drži prvo mjesto po broju oboljele djece i mladih od malignih oboljenja u Federaciji BiH.

“Od ukupnog broja sa sa području FBiH, prema statistikama to je 60 djece na godinu dana, Tuzlanski kanton čini većinu. Svake godine oboli u prosjeku od 12 do 16, odnosno 18 mališana na TK.”, rekla je Saračević.

Udruženje PIPOL je uz podršku grada Tuzla 2017. godine opremilo hematoonkološko odjeljenje. Na taj način su cjelokupan proces liječenja koji se sve do 2017. godine odvijao u Sarajevu, premjestili u Tuzlu.

“Sad se u Tuzli vrši cjelokupan proces bolničkog liječenja. Najveća blagodat je što uz oboljelo dijete boravi i majka 24 sata dnevno, a to nema ni u Sarajevu ni u drugim kliničkim centrima. Zbog toga smo jako ponosni, te smo na taj način doprinijeli i da se ostvare ogromne uštede u budžetu TK, samim tim što se ne izdvajaju sredstva za liječenje u drugom kantonu, ta ista sredstva ostaju ovdje. Mi, kao udruženje, se nadamo da se koriste s ciljem daljeg usavršavanja naših ljekara, edukaciju mladih ljekara, te opremanje drugih ambulanti.”, ističe Saračević.

Ona naglašava da nakon procesa bolničkog liječenja slijedi intenzivan proces praćenja, kontrolisanja, koji traje i do pet godina. Iz udruženja smatraju da je upravo iz tog razloga potrebno da se pruži podrška ne samo djeci, nego i njihovim porodicama.

“Rak nije bolest koja pogađa samo jednog pojedinca, to je bolest cijele porodice”, kaže Saračević te dodaje: “Dešava se da dijete sa majkom boravi na terapiji u bolnici, drugi roditelj radi, a braća i sestre idu škole, život se mora nastaviti. Zbog toga mi nastojimo da pružimo podršku cijeloj porodici, da se preživi taj period od sedam mjeseci do godinu dana liječenja, nakon koje slijedi kućna izolacija, a zatim i postepeni povratak u matičnu sredinu.”

Liječenje je jako kompleksan i dugotrajan proces koji traje i do pet godina, te su iz Udruženja “PIPOL” ponosni što učestvuju u čitavom proceu.

“Od toga što smo im obezbijedili liječenje na matičnom kliničkom centru, vodimo ih na rehabilitaciju, opremamo za školu, radili smo i brojne druge psihosocijalne projekte. Ponosni smo što smo zapravo jedno malo udruženje, koje čak nema ni osnovnih sredstava za rad, a radi tako velike stvari.”, zaključila je Saračević.

Kampanja “Zlatni septembar | Gold september“ ima za cilj podizanje svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu, koja se na globalnoj razini održava tokom mjeseca septembra. Realizovana je u sklopu projekta “Svjetlo nakon mRAKa“, čiji je generalni pokrovitelj Grad Tuzla.

Mališani i prisutni su visoko držali balone zlatne boje i na taj način oblikovali “živu ljudsku zlatnu vrpcu”. Ova aktivnost je realizovana kao završna aktivnost u sklopu organizovane edukativno-pokazne vježbe, koju je povodom Svjetskog dana prve pomoći, organizovao Crveni križ Grada Tuzle u saradnji s Gradskim štabom civilne zaštite Grada Tuzla, predstavnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, Doma zdravlja Tuzla, KU civilne zaštite TK, MUP-a TK.

Podršku u realizaciji ovih aktivnosti, članovima i prijateljima Udruženja “PIPOL” pružile su Udruženje građanki “Ženo, mako, sestro” iz Kalesije.

One su i pored svoje lične borbe s karcinomom pružile podršku djeci i mladima, s porukom da ‘njihova srca kucaju za njih, jer smo zajedno snažniji’. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje