Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

RSD Sloboda u Tuzlu vratilo neprocjenjivo i traženo umjetničko djelo Ismeta Mujezinovića

Preuzmite sliku

Kuća sporta Radničkog sportskog društva Sloboda od jučer je bogatija za jedno izuzetno vrijedno umjetničko djelo.

Riječ je o slici koja je djelo Ismeta Mujezinovića, na kojoj je prikazana fudbalska utakmica iz 1957.godine, igrana povodom otvaranja stadiona Tušanj u Tuzli, o čemu smo ranije pisali.

Naime, Ismet Mujezinović kako smo saznali bio je specijalni gost na utakmici između FK Sloboda i NK Zagreb povodom svečanog otvorenja stadiona Tušanj čija je gradnja počela u proljeće 1947.godine.

Iako je rezultat bio u drugom planu, utakmica je okončana rezultatom 5:2 u korist domaćina, a ovaj meč je s tirbina posmatralo 10.000 ljubitelja sporta u Tuzli.

Bio je to događaj decenije u Tuzli na tek izgrađenom Tušnju.

Kroz objektiv doajena jugoslovenskog novinarstva i sportske fotografije Miloša Mikija Đuraševića dugogodišnjeg uposlenika lista Oslobođenje, ovjekovječen je detalj jedne od akcija ‘Crveno-crnih’ pred golom gostiju.

 • Upravo ova fotografija bila je inspiracija našem istaknutom akademskom slikaru Ismetu Mujezinoviću da detalj sa utakmice između Slobode i Zagreba, a povodom svečanog otvaranja stadiona Tušanj, prenese na platno dimenzija 90×45.

  Slika je urađena tehnikom ulje na platnu i bila je u vlasništvu Art galerije ‘1919’ iz Sarajeva. Nakon nekoliko susreta i razgovora vlasnika galerije Almira Čavalića i predsjednika RSD Sloboda Aid Berbić dogovor je postignut i na veliko zadovoljstvo kako ljubitelja sporta u Tuzli tako i likovne umjetnosti slika će ubuduće krasiti zidove “Kuće sporta”.

  “Napravili smo jednu istinsku stvar za Tuzlu i RSD Sloboda. Nedavno samo putem medija saznali da ova slika postoji i gdje se nalazi. Kontaktirali smo Čavalića zatim prvom prilikom došli u njegovu galeriju pogledati uživo sliku za koju smo putem monografija znali da postoji ali ne i gdje se tačno nalazi jer nije bila dio zbirke galerije Ismeta Mujezinovića” – kazao je predsjednik RSD Sloboda Aid Berbić.

  Vlasnik galerije Almir Čavalić kaže da je imao i ranije dosta ponuda za sliku ali je dugo odoljevao da je proda u nadi da će se javiti neko baš iz Tuzle.

  “Umjetnička djela Ismeta Mujezinovića postala su jako rijetka i veoma ih je jako teško naći na tržištu” – kaže Čavalić.

  Preuzimanje slike objektivom kamere ispratila je na licu mjesta ekipa RTV 7 Tuzla.

  Ismet Mujezinović jedan je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika. Pored toga što je bio veliki slikar, također je bio angažirani intelektualac, antifašista. Tokom svog uspješnog djelovanja stvorio je na hiljade dijela, koja se nalaze u umjetničkim galerijama, muzejima, javnim zgradama i u privatnim kolekcijama. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna, nastala u periodu od 1925. do kraja osme decenije 20. vijeka.

  Ismet Mujezinović rođen je 2. decembra 1907. Godine u Tuzli. Poslije osnovne škole upisuje fotografski zanat, koji uspješno završava. Njegovi staratelji smatraju da treba nastaviti svoje školovanje, pa ga upisuju na Gimnaziju u Sarajevu. Ubrzo njegovi profesori otkrivaju njegov talenat za slikanje i umjetnost. Nakon završene gimnazije, upisuje Likovnu akademiju u Zagrebu, na preporuku Nike Andrijaševića. Na akademiji dobija stipendiju Ivana Meštrovića kao veliki talenat, koji nastavlja graditi i usavršavati uz razne profesore i mentore.

  (Tuzlanski.ba) 

  Vezano | Prodaje se umjetnička slika Ismeta Mujezinovića događaja decenije sa stadiona Tušanj

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje