Četvrtak, 22. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Robna kuća Tuzlanka i Beko donacijom UKC-u Tuzla obilježili 7.oktobar – Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke

Donacijom za JZU Univerzitetsko klinički centar Tuzla –  Klinika za radiologiju i centar za dojku Tuzla, Robna kuća Tuzlanka i Beko obilježili su 7.oktobar – Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke.

Najprije je Brend Beko uručio donaciju u vidu tehničkih uređaja, potrebnih za nesmetano funkcionisanje Klinike za radiologiju i Centra za dojku pri Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Zvanično uručenje donacije bilo je u četvrtak, 5.oktobra, u prostorijama Klinike za radiologiju Tuzla.

 • Akcija će biti nastavljena i sutra, u petak 6.oktobra u prizemlju RK Tuzlanka u vremenu od 12 do 14 sati, kada će predstavnici Udruženja Medicus iz Tuzle dijeliti svim posjetiteljima brošure o borbi protiv karcinoma dojke, te na taj način informisati građane o ovoj bolesti, važnosti njenog ranog otkrivanja, prevenciji i načinima liječenja.

  Tokom samo jedne godine milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu raka dojke. Rak dojke je najrasprostranjenija ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svijetu, pokazatelji su Svjetske zdravstvene organizacije.

  Ružičasta traka, univerzalni simbol borbe protiv raka dojke počela je da se koristi kao simbol ove borbe početkom devedesetih godina i danas je najpoznatija traka na svijetu sa prepoznatiljivom porukom. Ovu traku u mjesecu oktobru nose svi oni koji pružaju podršku oboljelima od karcinoma dojke ili u spomen onih koji su preminuli od ove bolesti.

  RK Tuzlanka je ponosna, što je dio ovakvog projekta i nastojat će i dalje podržavati ovakve i slične aktivnosti, koje su od direktnog značaja za lokalnu zajednicu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,