Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rijedak fenomen: Pogledajte kako je izgledalo pomračenje sunca iz Tuzle

Preuzmite sliku

Pomračenje Sunca, fenomen koji se rijetko bilježi, kako je i najavljeno bio je vidljiv iz svih dijelova regiona.

Naime, Sunce, Mjesec i Zemlja danas su se našli na istoj ravni, a maksimum pomračenja bio je vidljiv i iz Tuzle, a zabilježio ga je sugrađanin Ademir Mušović iz naselja Stupine koristeći mobilni telefon i unutrašnji dio diskete kao svojevrsni filter. Prizor je zabilježen u periodu 12:26 do 12:28 sati.

Iako je Mjesec daleko manji, oko 400 puta po prečniku od Sunca on je Zemlji 400 puta bliži. Kako se Zemlja i Mjesec kreću po elipsama, prividne veličine Sunca i Mjeseca se mijenjaju.

Zato se ponekad dešava da, kada su na pravoj liniji ova tri tijela, Mjesec ne može da zakloni Sunce u potpunosti, pa imamo prstenasto pomračenje Sunca, a ponekad je dovoljno velik da ga potpuno zakloni, pa se govori o potpunom, odnosno totalnom pomračenju Sunca.

  • Kada ova tri tijela nisu na istoj liniji već blizu nje, govori se o djelimičnom pomračenju Sunca. Gledano sa Zemlje u cjelini može biti od dva do pet pomračenja Sunca u toku jedne godine, a što se tiče Mjesečevih pomračenja nula do tri.

    Ovaj fenomen privlači veliku pažnju, ali je bitno da posmatrači vode računa, te da, zbog bezbjednosti očiju, gledaju kroz specijalne naočare koje su namijenjene za ovu svrhu,  ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na svijeću nagaravljeno staklo. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,