Petak, 7. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rektorica UNTZ-a: Nije uveden moratorij na studijske programe, ali je smanjen broj studenata

Preuzmite sliku

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić kazala je da je na jednoj od sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona njihov osnivač tražio osnivanje novih studijskih programa ili fakulteta.

“To je jedno od usmjerenja koje su od nas tražil. Tražili su i osnivanje poljoprivrednog fakulteta i to je već predmet razgovora na Senatu. Hoćemo li stići do početka ove akademske godine, to ćemo vidjeti”, rekla je ona za Oslobođenje.

Povodom aktueliziranja priče o proizvodnji nepotrebnog kadra Hadžigrahić kaže da nisu uveli moratorij na studijske programe.

“Smanjivali smo broj studenata koji upisujemo na neke programe. Svuda gdje smo vidjeli da u ovoj akademskoj godini imamo manju zainteresovanost studenata, tu smo smanjili kvote za upis. Kad završimo upise, mi vidimo gdje smo, to treba da bude signal svakom fakultetu u kom pravcu bi trebao ići. Za nešto što se vidi da se broj zainteresovanih smanjuje, to je jasan signal da mi odmah sa početkom akademske godine krećemo sa nečim novim. Da li da inoviramo to što imamo ili da uvedemo nešto novo, neki program koji bi bio dovoljno atraktivan, a da to ne bi značilo gubitak nastavnika, o kojima moramo voditi brigu, tako da sam ja za to da idemo na način da ne moramo svake godine upisivati sve. Nakon uvođenja Turizmologije mislim da će Prirodno-matematički fakultet predložiti da ne upisuje Geografiju. Ne ukidamo potpuno, već radimo nešto što se pokazalo uspješnim na Akademiji – jedne godine upišu glumu, a naredne produkciju. I to je način da prebrodimo teškoće. Moramo, zapravo, biti brži i fleksibilniji”, navela je Hadžigrahić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,