Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Redarsko-spasilačka služba na Panonskim jezerima za 13 godina rada spasila 136 života

Preuzmite sliku

Redarsko-spasilačka služba ‘Ski-Jet’ punih 13 godina brine za sigurnosti svih posjetilaca koji tokom ljetne sezone borave na kompleksu slanih jezera ‘Pannonica’ u Tuzli.

Spasilačka služba obučena je za regovanje u različitim situacijama kako bi u što skorijem vremenu i na najbolji način pomogla posjetiocima Panonskih jezera.

Kako su istakli u razgovoru za Tuzlanski.ba do sada su spasili 136 života i zabilježili oko 350 intervencija. Redarsko-spasilačka služba ‘Ski-Jet’ iz Tuzle prva je profesionalno obučena služba ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

Ove sezone na Panonskim jezerima u Tuzli članovi Redarsko-spasilačke službe ‘Ski-Jet’ Eldar Dugalić, Nedžad Ćorić, Rizah Jaganjac, Lamija Hodžić, Nermin Mehanović i Mišo Stanek, spasili su šest života od čega je bilo dvoje djece.

Mišo Stanek koji drugu sezonu brine za sigurnost gostiju na Panonskim jezerima učestvovao je u spašavanju petogodišnjeg dječaka koji je ispao iz šlaufa nakon što se spustio niz tobogan.

 • ‘Taj dan nadgledao sam djecu koja su se spuštala niz tobogan. Vidio sam kako petogodišnji dječak ispada iz šlafua dok se spuštao odmah sam ušao u vodu i spasio ga od utapanja. Nakon intervencije dječak je odmah pregledan od strane dežurne ekipe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla i sve je bilo uredu. Dječakova majka također se u tom trenutku nalazila u neposrednoj blizini ali ni slutila nije šta se zapravo može dogoditi. Važno je da se svi pridržavaju pravila kompleksa kako bi sigurnost svih bila na boljem nivou’ – priča nam Mišo Stanek koji dodaje kako će ga spašavanje petogodišnjeg dječeka dodatno motivisati da bude još bolji u poslu koji obavlja.

  Rizah Jaganjac također je ove sezone učestvovao u spašavanju života od utapanja ženske osobe iz Kalesije koje je bila neplivač.

 • ‘Na prvom jezeru jedna gospođa za koju se kasnije ispostavilo da nije znala plivati otišla je nešto dublje nakon čega se uspaničila i uplašila. U unformi sam ušao u vodu i zahvatima koje smo naučili na obuci pružio sam pomoć toj ženi i izvukao je na plažu. Nakon toga takođe je pregledana od strane dežurne ekipe Hitne medicinske pomoći i na kraju sve se dobro završilo ‘- kaže Jaganjac.

  Odgovorna osoba Redarsko-spasilačke služba ‘Ski-Jet’ Armin Mujić kaže da služba broji ukupno 43 redara koji rade u dvije smjene.

  ‘Ono što svakodnevno ponavljamo našim redarima jeste to da posebnu pažnju obrate na djecu i osobe treće životne dobi. Naročito se vodi računa o neuobičajenim pokretima osoba u vodi to često bude signal da nešto nije uredu. Kada su baš velike gužve zaista moramo biti maksimalno fokusirani na sigurnost gostiju. Osim samog spašavanja od utapanja imamo i druge vrste intervencija poput kontrole da se na kompleks ne unese nešto što nije dozvoljeno, zatim upozoravamo goste da se moraju pridržavati tzv. kućnog reda. Iako na jezerima ovdje nisu neke velike dubine ipak se dogode situacije da nečiji život bude ugrožen. Roditelji zaista uglavnom vode računa o svojoj djeci ali uvijek se može dogoditi mali trenutak nepažnje i da se dijete nađe u opasnosti’ ističe Mujić.

 • Pandemija izazvana širenjem korona virusa u velikoj mjeri je umanjila broj posjetilaca na komplaksu Panonskih jezera u Tuzli ove sezone. Ipak, oni koji su dolazili na kupanje apsolutno su se pridržavali svih preventivnih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa.

  ‘Zaista su svi gosti vodili računa i poštovali naše preporuke. Ove godine nažalost osim sigurnosti kupača u vodi imali smo i dodatni izazov zbog COVID-a 19. Mnogo stvari zajedno sa Upravom JKP ‘Pannonica’ smo poduzeli kako bi svi posjetioci biti sigurni. Događalo se u nekoliko navrata da smo kapije kompleksa morali zaključavati jer nismo dopuštali da na plažama boravi veći broj ljudi od onog što je propisano novim protokolom zbog pandmije korona virusa. Svi gosti su zaista imali razumijevanja i sarađivali su’ – za Tuzlanski.ba kaže Armin Mujić.

  Svi članovi Redarsko-spasilačke službe na vodi ‘Ski-Jet’ Tuzla prošli su profesionalnu obuku koja podrazumijeva plivanje i prvu pomoć i kao takvi su prvi i jedini u BiH.

 • U svom timu ‘Ski-Jet’ ima i desetak djevojaka koje hrabro rame uz rame sa muškim kolegama veoma profesionalno i odgovorno obavljaju sve zadatke.

  Jedna od njih je i 19-ogodišnja Larisa Rešidović kojoj je posao u Redarsko-spasilačkoj službi prvo rado iskustvo.

  ‘Ovo mi je prvi posao i veoma sam zadovoljna. Posjetioci pozitivno reaguju kada vide i nas djevojke kao tim Redarsko-spasilačke službe. Moji zadaci su bili ove sezone da spriječim unos nedozvoljenih stvari u krug kompleksa i upozorim goste na socijalnu distancu. Nadam se da ću i iduće sezone biti ovdje ukoliko mi  obaveze na fakultetu budu to dozvoljavale’ kazala nam je mlada i simpatična Larisa Rešidović.

 • Prema statistici Redarsko-spasilačke službe na vodi ‘Ski-Jet’ Tuzla za 13 godina koliko se brinu za sigurnost svih posjetilaca na Panonskim jezerima u Tuzli do sada su od utapanja spasili 136 osoba dok su zabilježili oko 350 drugih vrsta intervencija.

  Nažalost, na Panonskim jezerima bilo je i nekoliko smrtnih slučajeva gostiju. Međutim, niti jedan slučaj nije nastao kao posljedica utapanja već u pitanju je bila prirodna smrt koja ih je nažalost zadesila prilikom boravka na ovom kompleksu.

  Od sutra 1. septembra cijene ulaznica na kompleks slanih Panonskih jezera će biti snižene, i iznosiće 3 KM za odrasle i 2 KM za povlaštene kategorije i djecu starosti od 2 do 7 godina. Za djecu do 2 godine ulaz je besplatan.

  Kupljene sezonske ulaznice vrijede i tokom trajanja podsezone, a radno vrijeme kompleksa je od 08:00 do 19:00 sati.

  Podsezonski rad Panonike će se odvijati uz pridržavanje svih preventivnih mjera protiv širenja virusa COVID-19 i zadržavanje svih standarda boravka gostiju, a trajaće dok to budu dozvoljavale vremenske prilike. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje