Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Razmjena iskustava u oblasti akušerske anestezije ljekara iz regije i američkih stručnjaka

Preuzmite sliku

U Novom Sadu, 24. i 25. maja 2019.godine održana je 9. Škola akušerske anestezije u okviru koje su prezentirane vrlo aktuelne ali i zanimljive teme iz mnogih centara u regiji.

Organizator Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodina, sa značajnim iskustvom u ovoj oblasti, i prilikom organizacije 9-te škole pokazala je spremnost razvijanje akušerske anestezije, sa uspostavom kontakata i saradnje anesteziologa iz cijele regije.

 • Program škole obuhvatio je dva dijela, jedan se odnosio na spinalnu anesteziju za carski rez i mogućim problemima, a drugi na tretiranje akutnog bola nakon carskog reza. Predavanja su održali stručnjaci iz američke nevladine organizacije Kybele I ljekari iz različitih medicinskih centara Srbije, te ljekari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

  Prim.dr. Denis Odobašić, iz UKC Tuzla je kao pozvani predavač, prezentirao svoj rad pod nazivom Spinalna analgezija za porođaj-naša iskustva. Prim.dr. Odobašić ovom je prilikom diskutovao sa kolegama o načinu provođenja spinalne analgezije, u sklopu bezbolnog porođaja, i rezultatima ostvarenim u UKC Tuzla, u protekle dvije godine,kao i o važnosti stalne edukacije, razmjene iskustava.

  Posebno je istakao, da je u UKC Tuzla, nakon uspostavljanja saradnje sa organizacijom Kybele, održano 5 škola akušerske anestezije, u okviru kojih je obavljena edukacije u oblasti teorije i praktičnog rada. Pored toga, rekao je da je važna primjena spinalne analgezije i anestezije u akušerstvu, u svakodnevnom radu na zadovoljstva porodilja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,