Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ramiz Berbić postavio šator na Korzu: “BiH je otvoreni logor za migrante, nazvati Evropu kršćanskom je fašistički čin”

Preuzmite sliku

Međunarodni dan izbjeglica obilježava se 20. juna s ciljem podizanja svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi širom svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove. Upravo ovim povodom, Ramiz Berbić danas u 12 sati održao je performans na tuzlanskom Korzu.

Sijedi čovjek, plavi šator, natpis od soli “Stop neofašizmu! Pravo na život!”, sardine i hljeb, danas su građani Tuzle mogli vidjeti na Korzu, kod spomenika Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću.

Ramiz Berbić za sebe kaže da je mirovni aktivista, te borac za ljudska prava. Član je grupe aktivista “Žene u crnom”.

Na Korzu se pojavio, kaže nam, kako bi ukazao na “svjetski problem”.

“Izbjeglicama se danas ruši pravo na život, te se oni progone. Na Hrvatskoj granici danas vidimo bedem, a Bosna i Hercegovina je ustvari postala otvoreni logor za migrante. Od drugih zemalja, istu situaciju vidimo i u jednoj Poljskoj koja je također postala otvoreni logor za migrante koji dolaze iz Azije i Afrike. U Evropi napreduje neofašistička ideja, a nazvati Evropu kršćanskom zaista je fašistički čin. Takve izjave danas plasira predsjednik Mađarske, Viktor Orban, Milorad Dodik, koji uopšte ne dozvoljava da se na prostoru Republike Srpske prihvate izbjeglice, jer kaže, “to vam je islamizacija Bosne i Hercegovine”, govori nam sagovornik koji je današnjim performansom izazvao pažnju, te su mu mnogi sugrađani prilazili.

  • Za Berbića je kako nam kaže, svaki čovjek – čovjek, bez razlike i vrijedan pažnje. Ovaj performans ima jedno posebno značenje.

    “Ja ne želim napraviti razliku između Ukrajinskih izbjeglica i izbjeglica iz Azije i Afrike, ali moram ukazati na jednu strašnu nepravdu. Ukrajinske izbjeglice kao kršćani, dobro su došli, prvo u Poljskoj, pa u čitavoj Evropi, tako i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini. Smješteni su u hotelima, dok osobe koje dolaze iz Azije i Afrike, iako nisu svi muslimanske vjeroispovjesti, imaju isti tretman prema njima i oni se progone. To je propast civilizacije. Svaki čovjek ima pravo na život i svakom čovjeku treba omogućiti pravo na život. Neka zaustave rat, i neka ljudska prava stave ispred ekonomije, onda ćemo živjeti u miru”, zaključuje Berbić. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje