Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radionica “There is only you and your camera” u BIT centru Tuzla (FOTO)

Preuzmite sliku

Danas je u BIT Centru Tuzla organizovana u okviru projekta CODE četvrta radionica pod nazivom “There is only you and your camera”. 

“Cilj četvrte radionice kao i prethodno održanih je sama priča o poduzetništvu, uspješnim ljudima koji su nešto uradili. Pokretanje posla od početka, pa do one tačke da mogu zarađivati za sebe i svoje uposlene.

Danas smo govorili o tome kako foto i video produkcija mogu biti izvor prihoda. Naši sagovornici su učesnicima ove radionice prenijeli svoja iskustva i čitav taj put koji su prošli, od početka ideje do razvijanja firme” rekla je Vedrana Ajanović, viši stručni saradnik BIT Centra Tuzla.

“Ovim poslom se bavim 4-5 godina aktivno, s tim da imam 10 godina iskustva u oblasti grafičkog dizajna. Početak je bio vrlo spontan. Iz potrebe da se na taj posao dizajnerskog dijela odgovori, adekvatno fotografijom. U ovoj industriji je na početku bilo jako teško ostvariti komunikaciju s fotografima, danas je to skroz drugačije i lakše. Da bi se dobio rezultat koji mi kao dizajneri tražimo, moramo ponekad i sami uzeti aparat u svoje ruke.” rekao je Mirza Efendić, jedan od osnivača freelance grupacije “UNA Storia”

Drugi sagovornik na današnjoj radionici Jasmin Jatić iza sebe ima mnogo iskustva kada je u pitanju foto i video produkcija. Autor je preko 60 muzičkih spotova, radio je za organizatore mnogih film festivala, izbor za “Miss BIH” i mnoge druge velike, značajne projekte.

“Za ovaj posao je najvažnija ljubav i upornost. Od 2000-te godine do danas, po meni je razlika samo u tehnologiji, u brzini ispostave materijala. Ranije je to bilo komplikovanije, danas je to sve jednostavnije, danas snimaš, večeras montiraš, sutra već uploadovan.

“Brzina je nešto sto je danas najbitnije, biti aktuelan, biti brz. Prije nije bilo drona, vatrogasna kola, pa te kran digne 40 metara i ti onda snimaš odozgo.”

Moj savjet mladima je da ne počinju sa glomaznim projektima.” poručio je Jasmin Jatić vlasnik DSO “Level” Tuzla.

Učesnicima radionice je omogućeno da steknu nova znanja, iskustva o produkciji, koje nije moguće naći na internetu. Korisni savjeti stručnjaka iz prakse će im poslužiti u budućnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje