Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Radetov drug se na emotivan način prisjetio kobnog trenutka: “Okrećem se i glasno mu kažem PAZI LAVINA”

Preuzmite sliku

Pripadnik specijalne jedinice Uprave policije MUP-a TK i alpinista Admir Andelić – Tomba iz Živinica bio je u društvu Radeta Šimića koji je 14. februara na Pranju izbugio život zbog lavine koja se pokrenula.

Andelić danima nakon tragedije nije imao snage da se javno obrati povodom ovog tragičnog događaja i gubitka prijatelja koji ga je veoma potresao.

Danas, godinu dana kasnije na svom Facebook profilu pisao je o detaljima tragedije, njegov status prenosimo u cijelosti:

08:45 Zvoni mob, Gafa zove…

“Momci dokle ste kako ide”

“tu smo Gafa jos 5-6 min do bivka tu ćemo odmoriti pa te zovem opet”

Okrećem se 10-tak metara iza mene je Rade, govorim mu da Gafa zove pa kontam čim izađemo do bivka da mu se javimo opet.

Azer zbog hladnoće je odustao od uspona jos 40-tak minuta prije, nije bio njegov dan, nije bilo njegovo vrijeme.

Vezano | Danas se navršava tužna godina od tragične smrti Tuzlaka Radeta Šimića

Nastavljamo dalje snijeg je idealan za penjanje uslovi perfektni. Pred sami izlaz do bivka počeo sam propadati u snijeg, priječim 2 metra po tom vjetrom nanesenom snijegu tražeći tvrdu podlogu.

Zamah desnom rukom desno od mene i bajla zaglavi u dobar led, kontam u sebi to je to ovdje ćemo i tog trenutka pokrenu se tlo pod nogama počinjem ići prema dole, brzo sam zabio i drugu bajlu pored prve i bukvalno iskočio iz lavine. Okrećem se i glasno Radetu govorim PAZI LAVINA!!!

  • Bio je na sred točila, sve je stalo u nekoliko sekundi, par sekundi koje su bile kao vječnost, par sekundi kojih se svaki dan sjetim, par sekundi koje su jedan život ugasile a meni na svu sreću dalo još jednu priliku.

    Poslije tih par sekundi slijede sati i sati, čovjek sam u tom prostranstvu, ništa više nije lijepo, sve je tako jezivo strašno, ali čovjek daje sve svoje napore da uspije ostat sabran i naći partnera, druga, brata. Naposlijetku kad sam uspio naći, nažalost u stanju kakvo je bilo, nekoliko sati par metara od njega sam čekao prve spasioce….

    Da počivaš u miru druže, na nama ostaje da te pamtimo i sjećamo se na tebe. Pa se opet nekad vidimo na gore nekom ljepšem mjestu!”

    Ovo je fotografija sedam dana prije nesreće, na istom mjestu gdje je lavina krenula: “Ja sam taj put bio iza njega…” navodi Tomba.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje