Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Radar kod Merkatora utiče na smanjen broj saobraćajnih prekršaja

radar-mercator
Preuzmite sliku

Na ulicama Tuzle svakodnevno se događaju brojne saobraćajne nezgode, a najčešći uzrok je neprilagođena brzina vožnje uslovima na putu.

radar-mercatorS ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja u gradu, na raskrsnici kod Merkatora je postavljena radarska kamera koja bilježi prekršaje. Da li i koliko ova kamera doprinosi bezbjednosti u saobraćaju?

Radarska kamera na raskrsnici kod Merkatora u Tuzli postavljena je 2008 godine i od tada je zabilježila veliki broj saobraćajnih prekršaja. Kamera snima i slika tri vrste prekršaja, to su prekršaji koji se odnose na neprilagođenu brzinu vožnje, prolazak vozila kroz crveno i nepropisno prestrojavanje. „Dnevno u ovoj godini bilježi se oko 20 prekršaja, tako da možemo jedan podatak kazati za prošlu godinu je zabilježeno oko nekih 7.000 prekršaja”, ističe Fuad Jašarević, zamjenik komandira u PS Centar/PU Tuzla.

Kada kamera zabilježi prekršaj, policiji se u programu prikaže broj registarskih tablica, i na osnovu toga, pripadnici policije pišu kaznu i šalju je na kućnu adresu, zajedno sa uplatnicom. Slika na kameri služi policiji kao dokaz na sudu o počinjenom prekršaju.

Iz godine u godinu evidentirano je, da kažemo, vjerovatno znanje vozača da se nalazi ta kamera tu, tako da u ovoj godini zabilježili smo, u odnosu na prethodne godine, smanjen broj prekršaja“, kaže Jašarević.

Međutim, prema riječima Jašarevića, taj broj nije mnogo smanjen. Od kraja 2008. godine kada je postavljenja kamera, pa do kraja 2011., od prekršaja koji su zabilježeni, naplaćene su kazne u vrijednosti od oko 155. 000 KM.

Što se tiče samih prekršaja, ne može se govoriti o povećanom broju jednog prekršaja u odnosu na ostale, jer prolazak kroz crveno kamera zabilježi otprilike onoliko koliko i pogrešno prestrojavanje ili povećanu brzinu vožnje. Uglavnom, svrha postavljanja kamere je povećati bezbjednost na cesti, kako vozača, tako i pješaka, prenosi RTV SLON.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: