Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvo samostalno letenje u Aero klubu Tuzla (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

U školskim klupama početkom ove godine počela je obuka nove generacije pilota u Aero klubu Tuzla.

Cilj je bio budućim jedriličarkama i jedriličarima predstaviti sve propisane teme, ukazati na značaj teorijskog znanja i pripremiti ih za izazove koji ih očekuju u zraku.

Nakon teorijskih ispita, koje su kandidati sa uspjehom položili, juni i juli su bili rezervisani za letačku obuku sa prvom grupom polaznika obuke u 2014 godini, koju je provodio instruktor letenja Meho Emkić, uz stručni nadzor instruktora letenja Mirze Sinanovića.

Letačka obuka se provodila u dane vikenda, a najljepši momenti obuke su bili u nedjelju, 27.07.2014 godine, kada su Mirna Delalić i njen kolega Ćazim Čamdžić prvi put samostalno letjeli na jedrilici Blanik L-13. Prvo samostalno letenje, odnosno laširanje, je najvažniji događaj u letačkoj karijeri svakog pilota i taj let se pamti cijelog života.

Svi smo danas radosni, ali i svjesni da sezona još nije gotova i da je pred nama nastavak obuke za ostalih šest polaznika, nastavak letačkog osposobljavanja za pilote ranijie generacije, u cilju sticanja uslova za polaganje ispita za dobijanje Dozvole pilota jedrilice, kao i održavanje visokog nivoa osposobljenosti za sve pilote u Klubu” kažu u Aero klubu Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,