Petak, 14. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi turistički forum naredne sedmice u Tuzli

Preuzmite sliku

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona 10. oktobra u Tuzli organizirat će Turistički forum, prvi ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini.

Radi se o manifestaciji koja će na jednom mjestu okupiti turističke stručnjake, djelatnike i predstavnike javnog i privatnog sektora, s ciljem razmjene iskustava, prijedloga i potreba kako bi podstakli razvoj turizma na području ovog kantona i države.

U Tuzlanskom kantonu je tokom ljetne turističke sezone zabilježen rast broja posjetilaca za oko 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja pozitivan pomak u razvoju turizma. Iako je napredak očigledan, turistička ponuda je ipak ispod želja, ali i mogućnosti koje Tuzlanski kanton ima.

Vlada TK i resorno ministarstvo su ozbiljno prihvatili činjenicu da je turizam privredna djelatnost koja može u značajnoj mjeri da doprinese sveukupnom privrednom razvoju BiH. S tim u vezi, nameće se potreba za organizacijom Turističkog foruma.

“Do idućeg ljeta morat ćemo napraviti neke korake da budemo spremni, da dočekujemo turiste. Vlada TK, Ministarstvo i Turistička zajednica, ali i stanovnici polako razmišljaju o turizmu kao privrednoj grani kojom bi se mogli baviti u budućnosti”, kazao je ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić.

U okviru foruma bit će organizirane panel diskusije u kojima će panelisti učesnike upoznati s problematikom institucionalnog i zakonskog okvira kao preduslova za razvoj turizma u Federaciji i Tuzlanskom kantonu, kao i perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma na području Tuzlanskog kantona.

Na forumu će biti predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, kao i načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova, iz BiH i šireg regiona.

“Turistički forum okupit će relevantne djelatnike koji su u vezi s turizmom, sve nivoe vlasti u BiH. Planirane su tri panel diskusije i tri prezentacije. Bit će predstavljeni najznačajniji turistički potencijali u Tuzlanskom kantonu”, rekla je pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Dželmina Huremović.

Turističkom forumu je prethodila ”Turistička patrola”, tokom koje su timovi stručnjaka čija zanimanja su usko vezana za turizam posjetili svih 13 općina TK. Rezultati rada patrole biti će prezentirani na forumu.

Najuspješnijim projektima u turizmu ili općini s najboljom turističkom ponudom u Tuzlanskom kantonu, biti će dodijeljena priznanja, najavili su organizatori. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje