Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi sastanak predstavnika Vlade TK-a i Fabrike “Aida” pao u vodu

Preuzmite sliku

Delegacija novoizabrane Vlade TK-a u petak je prvi put posjetila radnike i postrojenja Fabrike obuće “Aida”.

Međutim, radnici su sa sastanka izašli nezadovoljni jer im resorni ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, kako kažu, nije ponudio ništa konkretno.

Oni nikako ne shvataju da nas samo interesuje jedno, a to je uvezivanje radnog staža za sve radnike. Sve ove informacije o materijalnom zbrinjavanju, koje nam premijer nudi, ne dolaze u obzir. Mi ćemo to zbrinjavanje imati i na birou, ako nam uvežu staž, kazao je Hasan Užičanin, sindikalac FO “Aida”.

Premijer TK-a Bego Gutić, kako nam je rekao Užičanin, ima rješenje za radnike, koje oni djelimično podržavaju. Naime, radi se o uvezivanju radnog staža za 85 radnika koji ove godine stiču uslove za penzionisanje. Međutim, stečaj kao drugo rješenje koje se radnicima nudi, kako kaže Užičanin, iako bi podrazumijevao i mjesečnu pomoć od oko 300 maraka u trajanju i do 24 mjeseca, radnici ne žele.

Vlada je uvijek povezivala staž onima koji steknu uslove za to, tako da to nije ništa novo. To u potpunosti podržavamo. Ali, nas ukupno ima 317. Šta mi da radimo? Stečaj će nas poslati na ulicu, dodao je Užičanin.

Kao šlag na tortu, čelnici sindikata FO “Aida” nedavno su dobili i prekršajne prijave. Naime, službenici tuzlanske policije, zbog narušavanja javnog reda i mira, podnijeli su Općinskom sudu Tuzla zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Hasana Užičanina i Edine Aličić, “Aidinih” sindikalaca.

Njih dvoje su dobili jednu zajedničku prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira ispred Skupštine TK-a 11. februara ove godine, kada je došlo do naguravanja između radnika i službenika policije.

Užičanin je dobio još jednu prekršajnu prijavu, zbog “naročito drskog ponašanja” 4. novembra 2014. godine, kada se “drsko obratio prisutnim ministrima Vlade TK-a riječima ‘lopovi jedni’ i to ponovio u nekoliko navrata, a “čime je izazvao uznemirenost građana”.

(Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,