Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi puta u BiH: U UKC-u Tuzla načinjena interventna neuroradiološka procedura

Preuzmite sliku

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, dana 10.02.2015. godine, načinjena je interventna neuroradiološka procedura koja se nikada ranije nije radila na teritoriji BiH.

Prema riječima prof. dr. Harisa Huseinagića, načelnika Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, pacijent je bila mlada žena sa kvadriplegijom (totalna oduzetost tijela) nakon krvarenja u kičmenoj moždini zbog čega je ranije liječena u inozemstvu.

Radilo se o embolizaciji arteriovenske malformacije na vratnom segmentu kičmene moždine, odnosno zaustavljanju krvarenja iz klupka izmijenjenih krvnih sudova kičmene moždine, zbog čega je pacijentica bila oduzeta. Ova procedura predstavlja najviši stepen složenosti u interventnoj neuroradiologiji i medicini uopšte, a izvodi se bez reza na pacijentu“, kaže prof. dr. Huseinagić, koji je uz neurohirurga, doc. dr. Mirzu Morankića izveo ovu proceduru. Pored njih u timu se nalaze i diplomirani medicinski tehničari i medicinske sestre: Senad Šadić, Damir Alić i Zvjezdana Moranjkić, a podršku pruža i anesteziološki tim.

Pokretanje ovog tipa procedura predstavlja ogroman iskorak u implementaciji neurovaskularnog programa u našoj zemlji. Slične procedure se u BiH izvode jedino u našem centru, a plod su dugogodišnjih edukacija i saradnje ljekara Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu i Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje