Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi Festival evropskog teatra u Tuzli: Dodijeljene nagrade za najbolje predstave i uloge (FOTO)

Preuzmite sliku

Narodno pozorište Tuzla domaćin 1. Festivala evropskog teatra, koji je počeo 18. i trajat će do 29. novembra. Radi se o preko 20 godina dugoj tradiciji  tuzlanske pozorišne revije, koja okuplja pozorišta iz regiona, a sada na malo drugačiji način, piše Tuzlanski.ba.

Novina je ta da su, u odnosu na ranije godine, dodijeljene i nagrade naboljima.

U takmičarskom dijelu festivala izvedeno je 6 predstava, a nagrada za nabolju predstavu u cjelini dodijeljena je za predstavu „Moje dete“, beogradskog dramskog pozorišta, autora Stojana Srdića u režiji Ane Đorđević.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Ani Đorđević za režiju predstave „Moje dete“, a takođe, za ovu predstavu dodijeljena je i nagrada za najbolju žensku ulogu Jovani Gavrilović, za ulogu Ranke.

Predstava koja ostavlja publiku u jednoj katarzi zbog svega onoga što vide u tih sat i 40 minuta. Svi me pitaju kako sam pristao da budem direktor.  Ja sam tražio da budem direktor, da bih pravio ovakve prestave“, kazao je Slobodan Ćustić, direktor Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Borutu Veselku, za ulogu Svetog Tadeja u predstavi „Mrtvac pride po ljubico“ (Mrtvac dolazi po svoju dragu).

Poslije 20 godina Festival evropskog teatra, odnosno tuzlanska pozorišna revija počinje svoj novi život. Mislim da je rođeno nešto što će sigurno obilježiti teatarsku scenu, ja ću slobodno reći, u Evropi, kazao je Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Na Festivalu gostuju teatri iz Češke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Sve odluke su donesene jednoglasno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje