Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prvi akreditovani EMDR psihoterapeuti u BiH

akreditovani
Preuzmite sliku

Na nedavno završenoj 13. Međunarodnoj EMDR konferenciji, održanoj u Madridu, diplome o akreditaciji i promociji u prestižno zvanje „EMDR Practitioner\” dobila su, po prvi puta iz BiH, dva istaknuta stručnjaka iz Tuzle, ljekari neuropsihijatri: dr. Rusmir Softić, mr.med.sc. i dr. Elvir Bećirović, mr.med.sc.

\"akreditovani\"Ovom, relativno novijom psihoterapijskom metodom ova dva ljekara Klinike za psihijatriju UKC Tuzla bave se od 2007. godine, kada su završili bazični EMDR trening u Beogradu u organizaciji EMDR Institute Inc. (USA). Edukaciju je vodio Dr. Roger Solomon, jedan od najbližih saradnika Francine Shapiro koja je utemeljila ovaj atraktivni psihoterapijski metod. Pomenuti ljekari su tokom proteklih godina kompletirali edukaciju u organizaciji prestižnih institucija: EMDR Europe (u Beogradu), te EMDR UK & Ireland (u Tuzli) i tokom 2012. godine zahvaljujući predanom radu sa pacijentima, dovoljnom broju seansi i supervizija stekli pravo za punu akreditaciju i zvanje Practitioner.

Do sada u BiH nije bilo akreditovanih EMDR psihoterapeuta.

Šta je EMDR?

EMDR (Eye Movement Desenzitisation and Reprocessing) je psihoterapijski metod otkriven krajem 1980-tih od strane Dr. Francine Shapiro (USA). Bazira se na pretpostavci da su u temelju brojnih psihičkih poremećaja: psihološka trauma i traumatsko sjećanje na događaj koji je izazvao traumu. Ova sjećanja su, po pravilu neadekvatno pohranjena. Zbog toga osoba može patiti veći dio svog života i imati brojne simptome poput: strahova, nesanice, PTSP, depresije, seksualne disfunkcije, ovisnosti o drogama i alkoholu, što sve ukupno, sprečava da čovjek iskusi i ona pozitivna iskustva koja život nosi sa sobom. Vrlo su česti primjeri kada osoba veoma rano u životu bude izložena događaju sa karakteristikama psihološke traume. To su oni strašni događaji poput zlostavljanja u djetinjstvu, svjedočenja smrti drugih, neposredne životne ugroženosti, ratnih trauma, kriminalnih napada ili torture. Oni nemaju karakter traume sa „velikim T\”, zato ih nazivamo traume sa „malim t\”. To su svakodnevne situacije koje nam otežavaju život i mogu uzrokovati patnju, poniženja, omalovažavanja, mobbing ili stres na radnom mjestu i sl. Traumatsko sjećanje ne poznaje vrijeme. I pored proteklog vremena, koje može trajati godinama, osoba se osjeća „kao da još uvijek živi u traumi\”. Ponekad se čovjek ne može ni sjetiti šta je izazvalo simptome, tj. šta je, ustvari, traumatski događaj. EMDR je moćno terapijsko sredstvo kojim vješt psihoterapeut dolazi u „srce traumatskog sjećanja\” za veoma krako vrijeme. Prateći precizan protokol, u pogon se pušta fiziološki mehanizam kojim je snabdjeven nervni sistem svakog čovjeka. Da bi pokrenuo ovaj sistem psihoterapeut se služi tzv. bilateralnom stimulacijom. To su najčešće pokreti očiju, ali mogu se koristiti i dodiri, te zvukovi. Osoba, pod nadzorom psihoterapeuta ponovo prolazi kroz iskustv, ali sada na racionalniji, adekvatniji i zdraviji način. Dolazi do tzv. \”desenzitizacije\” tj. eliminacije napetosti i „reprocesiranja\” tj. ponovnog uskladištenja informacija, ali na „zdrav\” način. Nakon uspješno obavljene terapije, osoba je slobodna od simptoma, bez obzira koliko dugo ih je imala, može normalno živjeti svoj život, iskusiti pozitivna iskustva, graditi nove odnose, bez opterećenja prošlošću. Sjećanja na traumatski događaj sada ostaju pohranjena na jedan adaptivan, fiziološki način (bez obzira na težinu tj. „strahotu\” događaja), čovjek može crpiti iskustvo iz događaja i biti oslobođen krivice.

U današnje vrijeme ekspanzije moćne farmaceutske industrije, većina terapijskih intervencija u psihijatriji je usmjerena na eliminaciju simptoma putem lijekova. Iako takav pristup može voditi djelomičnom olakšanju tegoba, uzrok smetnje (traumatsko sjećanje) ostaje izvan dometa lijeka. Za održavanje efekta potrebno je stalno – doživotno (?) uzimanje lijekova koji, često, nisu bezopasni. Druge psihoterapijske metode mogu takođe biti efikasne, ali potrebne su godine za ispoljavanje efekta. Tek sa EMDR, vješt psihoterapeut i pacijent, usmjereni na zajednički zadatak, mogu veoma brzo dođi do uzroka problema i efikasno ga ukloniti. Danas postoje brojne naučne studije koje potvrđuju efikasnost EMDR i što je jednako važno, održavanje efekta kroz vrijeme nakon okončanja terapije!

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: