Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prva Api komora u Tuzli: Udisanje zraka iz pčelinjih košnica pomoć u liječenju brojnih bolesti (FOTO)

Preuzmite sliku

Api inhalacija, odnosno inhalacija zrakom iz košnice, koja se koristi za liječenje mnogih, ali prije svega respiratornih oboljenja, od nedavno je dostupna i u Tuzli, kao prva Api komora u sjeveroistočnom dijelu Bosne.

Api komora je poseban objekat u kojem korisnici udišu zrak iz pčelinjih košnica, a jedan takav napravljen po evropskim standardima, smješten u Gornjoj Tuzli.

Mladi Tuzlak Eldar Selimović za Tuzlanski.ba je detaljnije objasnio šta je zapravo Api komora i koje su njene prednosti:

– Radi se o objektu izrađenom od prirodnih materijala u čijoj unutrašnjosti se nalaze pčelinje košnice koje obnašaju svoju normalnu funkciju unošenja i skladištenja meda, a služe kao izvor čestica zraka iz košnica, koje su dostupne kroz inhalator koji je direktno spojen na košnicu.

Ovaj 22-godišnjak iz Tuzle navodi da je skupa sa svojim ocem došao na ideju izgradnje api komore nakon što su vidjeli da slične postoje u brojnim drugim evropskim zemljama, a api komora u Tuzli je jedina na području Tuzlanskog kantona dok ih na prostoru cijele BiH ima tek nekoliko.

– Zrak iz košnice, koji korisnik apiinhaliacije udiše pomoću profesionalno kreiranih aparate u te svrhe, koristan je kao pomoć u liječenju kod bolesti respirativnog sistema, bronhitisa, alergija, astme, infekcija usne šupljine, infekcija respiratornog trakta, migrena, oboljenja sinusa, a koristan je i za za dizanje imuniteta organizma, poboljšanje općeg psihofizičkog stanja organizma, kardiovaskularnih bolesti, stresa, depresije, tokom oporavka nakon moždanog udara, a api inhalacije se preporučuju sportistima zbog povećanja plućnog volumena, ističe Selimović, te dodaje da ovaj poduhvat ima i humani karakter:

  • – Ideja je da korištenje za početak bude besplatno, da ljudi koji imaju probleme sa disanjem i drugim zdravstvenim problemima dođu i da se inhaliraju zrakom iz košnice. Želimo pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna, a i kada se bude naplaćivalo to će biti simboličan iznos sredstava koji će se koristiti isključivo za održavanje komore.

    Api komora Selimović smještena je na adresi A. Saračevića Ace 17 u Gornjoj Tuzli, a zainteresovani za njihove usluge mogu ih kontaktirati na telefone: 061 253 947 i 062 191 926.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje