Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protesti u Tuzli: Kordon policije spriječio prevarene kupce da priđu zgradi Gradske uprave (VIDEO/FOTO)

Preuzmite sliku

Blizu 100 građana i kupaca stanova i poslovnih prostora u Stambeno-poslovnom objektu (SPO) 15. maj u Tuzli danas su održali protest u ovom gradu. Za raliku od ranijih okupljanja pripadnici Minsistarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona danas im nisu dozvolili prolazak do zgrade Gradske uprave Tuzle.

Okupljeni građani su i ovaj put uzvikivali “Lopovi, lopovi”, a za razliku od prošlosedmičnog protesta kada su zgradu Gradske uprave gađali jajima, danas su preko kordona policije gradonačelniku Imamoviću bacali cvijeće.

Podsjećanja radi, kupci poslovnih prostora i stanova u SPO “15. maj” prije deset godina trebali su se useliti u svoje domove, međutim brojne neregularnosti su im to onemogućile.

Za izgradnju ovog objekta bila je zadužena Direkcija za izgradnju Tuzla i Građevinsko preduzeće Giprom koji još uvijek nisi ispunili svoje dijelove obaveza.

S obzriom da objekat u cijelosti nije završen te samim tim ni etažiran, vlasnici stanova i poslovnih prostora nemaju pravo na uknjižbu imovine.

U vezi s ovom problematikom Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je niz zaključaka kako bi cijela ova priča dobila konačan  epilog, ali to se još uvijek nije desilo.

Kupci stanova i poslovnih objekata su iz dana u dan sve nezadovoljniji, a današnja slika ispred Gradske uprave Tuzle dodatno je unijela gorčinu u njihove živote.

“Gradonačelnik je policiju trebao poslati na kriminalce, a ne na nas nedužne građane”, poručila je Sevleta Avdić koja je kupila stan u spomenutoj zgradi.

Inače, predstavnici Udruženja građana “SPO 15 maj” jučer su imali sastanak s prvim čovjekom Tuzle, a prema riječima predsjednika Mirsada Šuvalića tom prilikom je naglašeno da ranije donesene odluke moraju biti hitno sprovedene.

“Problem je u tome što ne postoje garaže preko koje bi se priključci spojili. Firma Giprom nema novac da izgradi garažu, a mi smo predložili da Imamović preko Gradskog vijeća izvrši uticaj da procesuiraju one koji su odgovorni za ovu situaciju, odnosno Enver Bijedić i Salih Šabović, te da će onda pod prijetnjom sankcija izvaditi novac i završili ovu priču”, naveo je Šuvalić.

On je upozorio da je iz dana u dan sve više nezadovoljnih građana koji se pridružuju kupcima stanova i poslovnih prostora.

“Nečinjenjem odgovornih da se ovaj problem riješi, bezbjednosna situacija u Tuzli je narušena”, naglasio je Šuvalić.

Nezadovoljni građani su se nakon boravka u blizini Gradske uprave Tuzle zaputili prema Tužilaštvu TK, a potom i sjedište Gradskog odbora Socijaldemokratske partije.

U nastavku pogledajte kako su izgledali današnji protesti u Tuzli. Zbog tehničkih problema u video prilogu nismo u mogućnosti emitirati i zvuk.

(A.K. | Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,