Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Promovisana „Slana zemlja“ Jasmina Imamovića

Preuzmite sliku

Nakon promocije u Zagrebu, sinoć je u prepunoj sali Narodnog pozorišta  Tuzla, promovisan roman „Slana zemlja“ autora Jasmina Imamovića. Promotori romana bili su književnik Hadžem Hajdarević, i književni kritičar Đorđe Krajišnik.

Kako je istaknuto roman je zasnovan na istinitim događajima. Spominju se organizatori otpora fašističkoj Njemačkoj u Tuzli, a kroz sve se provlači ljubavna priča Envera Šiljka i Fride Laufer, koja se završila tragično. Promotori su potcrtali hrabrost autora i značaj pominjanja istinitih likova, događaja, posebno zbog činjenice što se danas na razne načine želi iskriviti prošlost i historija naroda u BiH, kao i karakternih osobina ljudi.  U romanu sve počinje sa JA. Iznad svih tih ja, svih pripovjedača i svjedoka vlastitih života i historije, želi se naglasiti šta smo i ko smo. Vrijednost romana je i u činjenici da se kroz sve prožima ljubav, kako između dvoje ljudi, tako i prema slobodi.

U okviru promocije romana upriličena je i promocija muzičkog spota za pjesmu “Jel’ ti žao što se rastajemo”. Reditelj spota je Jasmin Duraković, a producent SarajevoDisk, a koprodukciju potpisuje RTV7.

Sinoć su publici predstavljeni svi ljudi zaslužni za nastanak spota, od čega samo dvoje-troje nije iz Tuzle, od Lege Artis-a, glumaca, statista u spotu, do tv ekipe RTV7, koja je snimala i montirala spot. Svi su ispraćeni gromoglasnim aplauzom. Promocija je završena zajedničkim pjevanjem pjesme “Jel ti žao dušo što se rastajemo”(RTV7)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje