Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Projekat vrijedan 700 hiljada eura: Užice i Tuzla predstavile saradnju u oblasti upravljanja komunalnim otpadom

Preuzmite sliku

Projektom “Predgrađa recikliraju-Uspostavljanje sistema upravljanje otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle“, čija je provedba počela u julu, predviđeno je educiranje stanovništva ovih dvaju gradova o pravilnom upravljanju otpadom.

Projekt vrijednosti od oko 700 hiljada eura, koji bi trebalo da se realizuje za godinu i po, finansira Evropska unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020.

Sporazum o partnerstvu u Tuzli su potpisali predstavnici Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko i Javnog komunalnog preduzeća Bioktoš iz Užica, Centra za ekologiju i energiju i Javnog komunalnog preduzeća Komunalac Tuzla.

U okviru ovog projekta stanovnicima prigradskih naselja trebalo bi da budu dostavljene odgovarajuće posude za odlaganje ambalažnog i miješanog otpada, komposteri za organski otpad, te kontejneri za prikupljanje stakla.

V.d. direktorica JKP “Bioktoš“ Užice Mirjana Radivojčević kaže da ovaj projekt podrazumijeva 2.500 domaćinstava koja će dobiti po dvije kante, jednu za mokri, jednu za suhi otpad, a primarna selekcija će se vršiti na velikom dijelu rubnih zona grada, prenosi Fena.

Direktor JKP “Komunalac“ Tuzla Admir Bećirević ukazao je na važnost apliciranja za projekte i sredstva iz pretpristupnih fondova, jer su to sredstva koja omogućavaju dodatno opremanje komunalnih preduzeća i predstavljaju doprinos kada je u pitanju zaštita okoliša.

Pet godina nakon prvobitne saradnje u oblasti upravljanja komunalnim otpadom, komunalna preduzeća iz Tuzle i Užica uz partnerske organizacije ponovo zajednički provode projekt čiji je cilj uspostava primarne selekcije otpada u prigradskim naseljima.

-Prvi projekt koji smo imali je proglašen najboljim u toj fazi provedbe projekata EU. Ovo je jedan novi uspjeh i za grad Užice i za grad Tuzlu gdje smo uspjeli da se izborimo u velikoj konkurenciji da dobijemo jedan novi projekat koji je veći i obuhvata više aktivnosti te očekujemo više rezultata – naglasila je Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Realizacijom ovog projekta podići će se nivo kvaliteta življenja, produžiće se vijek trajanja deponija, unaprijediće se konkurentnost tržišta sekundardnih sirovina, što sveukupno doprinosi, istaknuto je, ispunjenju obaveza dviju zemalja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,