Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Projekat COMMANDd: Jačanje zapovjednog i operativnog mehanizma službi zaštite i spašavanja za brzo djelovanje u kriznim situacijama u Tuzli

Preuzmite sliku

Jedna od aktivnosti Službe civilne zaštite Grada Tuzle je unapređenje operativnih mehanizama prilikom zaštite i spašavanja. Unapređenje operativnih mehanizama dovesti će do bržeg reagovanja na terenu, kao jednog od važnijih aspekata organizovanja struktura zaštite i spašavanja. Služba civilne zaštite, kroz projekat „Zapovjedni i operativni mehanizam multisektorske analize ključnih podataka o katastrofama – COMMANDd“, nastoji poboljšati mehanizmi operativnih struktura za brzo i efikasno djelovanje u kriznim situacijama, prateći propise i regulativu EU. Projekat je podržan kroz finansijsku strukturu Evropske unije – Mehanizam Unije za civilnu zaštitu.

U okviru ovog projekta, danas je u Tuzli realizovana obuka za korištenje IT platforme i integracije podataka u realnom vremenu u BiH. Korištenje ove inovativne IT platforme omogućuje prikupljanje,analizu i razmjenu svih podataka u realnom vremenu, koji su bitni za uspješnu pripravnost na katastrofe i vanredne situacije, iz različitih izvora, kao što su hidrometeorološki podaci, zavodi za javno zdravstvo, javne zdravstvene ustanove, vatrogasci, kako bi se efikasnije i jednostavnije prikupljali i pratili podaci te prenosile informacije u cilju donošenja kvalitetnih odluka o postupanju i operativnom djelovanju operativnih snaga sistema.

  • Važno je napomenuti, da je ovo savremena IT platforma za prikupljanje i razmjenu podataka, koja funkcioniše na bazi geografskog informacionog sistema (GIS), putem kojeg su uneseni slojevi sa prostornim i infrastrukturnim sadržajima na području grada Tuzle.

  • Primjenom ove IT platforme, značajno će se unaprijediti zapovijedni i operativni mehanizmi službi zaštite i spašavanja u kriznim situacijama u Tuzli.

  • Projekat se realizuje u saradnji sa Zagrebačkom županijom kao Projektnim koordinatorom i projektnim partnerima odnosno gradovima Tirana, Skopje, Podgorica. Projekat se finansira iz fonda Evropske Unije namijenjenog podršci zaštite stanovnika od katastrofa – Directorate General for European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations. Evropska Unija je podržala realizaciju projektih aktivnosti u gradu Tuzli, uz finansijsku podršku u iznosu od 91.150,00 KM, uz finansijsko učešće Grada Tuzle u iznosu od 17.500,00 KM.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje