Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Program zapošljavanja u Tuzli: Od 40 uposlenih, 39 ostalo u radnom odnosu

Preuzmite sliku

Programom koji je prošle godine realizovan u Tuzli, od 40 osoba koje su zaposlene, njih 39 je ostalo u radnom odnosu, potvrdio je za Tuzlanski.ba šef Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Vedran Lakić.

30 njih je ostalo kod onih poslodavaca kod kojih su započeli posao, a devet je promijenilo poslodavca. Znači dobili su prvu priliku“, napominje Lakić.

Za ove namjene je izdvojeno 140.000 KM, odnosno 2.000 KM po osobi za poticaj zapošljavanja.

Služba je nedavno objavila i Javni poziv za učešće u Programu aktivne politike zapošljavanja iz oblasti poduzetništva na području grada Tuzla za 2016. godinu.

 • vedran-lakic
 • Gdje smo naša sredstva povećali, ona sada iznose 200.000 maraka, 50.000 se odnosi na nevladin sektor, 150.000 se odnosi na podršku novom zapošljavanju. Od tih 150.000, 100.000 KM se odnosi na dodjelu 2000 KM po zaposlenom mjestu kada su u pitanju naši sugrađani“, ističe za Tuzlanski.ba Lakić.

  25.000 KM je izdvojeno za sve one poslodavce koji zaposle osobe sa invaliditetom, što je novina u odnosu na prethodne godine. Takođe, za sve učenike koji u narednoj školskoj godini upišu zanimanja koja su deficitarna na području Tuzle, a za koja je iskazana potreba u ranijem periodu, izdvojeno je 25.000 KM.

  Ono što je važno je da se ovogodišnjim Javnim pozivom poslodavcu može odobriti novčana podrška za zapošljavanje maksimalno tri osobe.

 • javni-poziv-zaposljavanje
 • Pravo za učešće u Programu aktivne politike zapošljavanja iz oblasti poduzetništva na području grada Tuzla za 2016. godinu mogu ostvariti poslovni subjekti (fizička i pravna lica) koji imaju registrovanu poslovnu djelatnost na području grada Tuzla, da obavljaju proizvodnu djelatnost ili proizvodne usluge, da nezaposlenu osobu s evidencije Biroa za zapošljavanje Tuzla ima namjeru zaposliti po osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme ili na određeno vrijeme sa rokom zapošljavanja, ili stručnog osposobljavanja za rad najmanje na šest mjeseci, ili je to u ovoj godini već učinio. Poslodavci moraju biti oni koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

  Lakić dodaje da se nada da će u narednom periodu novčana sredstva za ove namjene biti još uvećana, a sve s ciljem zapošljavanja što većeg broja naših sugrađana. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje