Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Program posvećen audiovizuelnom naslijeđu u okviru ‘Dana BKC TK’

Preuzmite sliku

Tradicionalni “Dani BKC TK-a“ počinju 26. oktobra manifestacijom “Dani audiovizuelnog naslijeđa“, a nastavlja se tuzlanskom premijerom monodrame “Ich liebe Deutschland” autora Vahida Klopića, koja će na kamernoj sceni BKC TK-a biti izvedena 4. novembra.

Dani audiovizuelnog naslijeđa za cilj imaju podizanje svijesti o važnosti audiovizuelnih dokumenata, kao dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozoravanje na potrebu njihove zaštite.

Manifestacija počinje projekcijom filmova Alije Vokića “Lanac za vješanje” i “Crno-bijela slika”, koji tretiraju teme tuzlanske regije s kraja devedesetih godina 20. stoljeća, a koji će biti prikazani studentima Univerziteta u Tuzli.

Centralni dio događaja je “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem” u okviru kojeg će 27. oktobra biti prikazani i filmovi doajena bosanskohercegovačkog novinarstva. Manifestacija završava panel diskusijom “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma”, koja će biti održana 28. oktobra 2020. godine.

– Kroz programe manifestacije fokusirali smo se na audiovizuelne sadržaje nastale u periodu 1992.-1995. Ovom manifestacijom želimo ukazati na problem da skoro tri decenije nakon nastanka dokumentarnih sadržaja iz tog perioda, njihovo prikazivanje u javnosti je zanemarivo, a veliki dio tog sadržaja zbog neadekvatnog zbrinjavanja je i ugrožen – istakla je v.d. direktora JU BKC TK Mirela Ibrahimović-Mehanović.

Dani BKC TK-a koji će trajati do sredine decembra, nastavljaju se 4. novembra kada će na programu biti monodrama “Ich liebe Deutschland”, projekta koji potpisuju “Umjetnička radionica” Srebrenik i “Art teatar” Tuzla, a koja je već imala svoje izvođenje u Gradačcu.

-Ovaj tekst je tražio svoju ‘domaćicu’ više od godinu dana, sve dok se nije pojavila Jasmina Dedić Ibrić, kod koje sam prepoznao kvalitet da može iznijeti ovu predstavu. Predstava priča o ženi koja je rođena neposredno pred rat, njenim ratnim, a posebno postratnim iskustvima. Ona se suočava sa problemima koje svi prepoznajemo i Jasmina to jako dobro iznosi, a dokaz za nam je reakcija publike u Gradačcu – rekao je režiser predstave Midhat Kušljugić, u kojoj asistenciju režije potpisuje dr. sc. Jasmina Čelebić – Tanović.

Glumica Jasmina Dedić Ibrić kazala je da je to jedan socijalno angažirani tekst koji govori o različitim sferama društva i položaju prvenstveno žene u sistemu Bosne i Hercegovine.

Za predstavu je rađena i pjesma “U mom snu”, a izvodi je Tuzlanka Belma Husejnefendić. Pjesmu je kao i muziku za predstavu radio Denis Hadžić.

-Kad sam prvi put čitao tekst znao sam da moram biti jako oprezan sa muzikom. Sto sitnih događaja koji čine život te žene su toliko kompleksni, priča ima nevjerovatnu težinu i sve je to za mene bio poseban izazov. Vjerujem da smo na kraju svi zajedno uspjeli napraviti jedan sklad glume teksta, režije i muzike – napomenuo je Denis Hadžić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje