Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Profesoru iz Ruadrske škole u Tuzli određen pritvor: Osumnjičen za uzimanje novca za dobijanje diplome bez polaganja ispita

Preuzmite sliku

Općinski sud Tuzla je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za profesora u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi u Tuzli Zajida Salčinovića (62) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

Postoji osnovana sumnja da je Salčinović kao profesor i član komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi, u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine, od 10 vanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim komisijama steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara. Na taj način je sebi pribavio korist u ukupnom iznosu od oko 3.900 KM, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Također, osumnjičen je i da je od 4 vanredna polaznika tražio novac koji mu oni nisu htjeli dati.

Podsjećamo, Salčinović je lišen slobode 15. januara 2019. godine nakon višemjesečne istrage Tužilaštva i Federalne uprave policije FBiH.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje