Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Profesorica tuzlanskog PMF-a dobila stipendiju kojom je ranije nagrađeno devet nobelovaca

Amela Jusić, vanredni profesor Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, nagrađena je prestižnom stipendijom Marie Curie Individual Fellowship za 2019. godinu.

Nagrada podrazumijeva da će prof. dr. Amela Jusić provesti dvije godine na Luxembourg Institute of Health (LIH) s ciljem realizacije projekta pod nazivom “The function and biomarker potential of mitochondrial microRNAs in hypertension (MITO)” pod mentorstvom Dr. Yvana Devauxa, šefa kardiovaskularnog istraživačkog tima na LIH.

U realizaciji ovog programa učestvovat će i vrhunski stručnjaci iz tri partnerske institucije: Roskilde University, Danska, PhyMedExp (Physiologie er medecine experimentale dr coeur et des muscles) University of Montpellier, Francuska i Department of Translational Research, CHFC, University Clinic Würzburg, Njemačka, objavljeno je na web stranici tuzlanskog PMF-a, prenosi Faktor.

Značaj Marie Curie Actions programa ogleda se i u činjenici da je devet dobitnika Nobelove nagrade bilo nagrađeno ovom stipendijom. Marie Curie Fellowships dodjeljuje Evropska Komisija kao podršku istraživačima na svim nivoima u karijeri, bez obzira na dob i nacionalnost.

Za ovu prestižnu stipendiju u 2019. godini bilo je prijavljeno 9.875 kandidata iz različitih zemalja iz cijeloga svijeta. Projekat prof. dr. Jusić i dr. Devauxa ocijenjen je gotovo maksimalnom ocjenom, 98.2 posto od mogućih 100.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,