Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Profesorica Smiljana Vovna: Ne smijem da zamislim strah u očima majke i djece dok ih je svirepo ubijao

Preuzmite sliku

Nakon što je u nedjeju navečer Mujaga Čičkušić, skokom sa zgrade u naselju Stupine, izvršio samoubistvo, dan poslije nešto oko 13 sati i 15 minuta, policijski službenici su u stanu iz kojeg je skočio, pronašli tri beživotna tijela, riječ o Čičkušićevoj supruzi i dvoje maloljetne djece. 

Profesorica sociologije Smiljana Vovna osvrnula se na tragičan događaj koji je potresao ne samo Tuzlu nego i cijelu BiH.

“Onaj ko je prirodno trebao da zaštiti svoju porodicu je izvršio strašan zločin i oduzeo im život. Ne smijem da zamislim strah u očima majke i djece dok ih je svirepo ubijao. jer nije mogao ubiti sve u isto vrijeme. Dvoje je svjedočilo tome. Ono što je poražavajuće da niko ,ama baš niko nije ništa čuo i reagovao. Morale su komšije da čuju dječiji i majčin vrisak, pa ako nisu htjeli da se umješaju mogli su pozvati one koji su to možda mogli spriječiti. Jesmo li mogli sačuvati makar jedan život? I do nas je svih po principu to nas se ne tiče a potencijalni ubica može vrlo brzo zakucati i na naša vrata”, navodi Vovna.

  • Podsjećamo, ovo je peti slučaj femicida na području Tuzlanskog kantona u proteklih godinu dana.

    Prošle godine je ubijena Nizama Hećimović, iako je bila tek nekoliko metara od policijske stanice iz koje su joj obećali zaštitu. Početkom godine od strane policijskog službenika, ubijena je Amra Kahrimanović. U Lipnici je prije nekoliko mjeseci ubijena žena. Sjekirom je prije samo nekoliko dana ubijena Halida Mujedinović, a jučer je, pod nepoznatim okolnostima, ubijena majka dvoje maloljetne djece. Brojimo femicide, a uz femicide, po svemu sudeću i propuste nadležnih. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje