Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Profesionalna orjentacija za učenike završnih razreda

ciso-djeca
Preuzmite sliku

Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) Tuzla u saradnji sa Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i kantonalnim ministarstvom obrazovanja, u ovoj godini realizuje posjete osnovnim i srednjim školama radi pripreme učenika završnih razreda za bolju profesionalnu orijentaciju pod nazivom „Kuda poslije završene osnovne i srednje škole\”.

\"ciso-djeca\"Centar za informisanje, savjetovanje i obuku mladih (CISO) centar Tuzla je dio Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP), finansiran sredstvima španskog Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva MDG-F, a koji zajednički provode pet UN agencija: UNDP, UNICEF, UNV, IOM, UNFPA, u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetskim ministarstvima za rad i obrazovanje, Agencijom za statistiku, Federalnim zavodom za zapošljavanje, kantonalnim službama za zapošljavanje i drugim relevantnim institucijama.

Karijerni savjetodavci CISO centra Tuzla zajedno sa uposlenicima Službe za zapošljavanje TK ukazuju na to da odabir zanimanja je proces koji uključuje niz odluka koje donosi pojedinac tokom svog školovanja i zaposlenja, kao i na značaj cjeloživotnog učenja. One uključuju odabir budućeg osnovnog zanimanja i odgovarajućeg programa školovanja. Svjesni važnosti pravilne odluke u vezi sa izborom budućeg zanimanja i stanja na tržištu rada u toku mjeseca marta.2012.godine predavanja su održana u sedam osnovnih škola za 319 učenika i četri srednje škole za 441 učenika , a ista predavanja će se nastaviti održavati u preostalim školama Tuzlansog kantona.

\"ciso-djeca1\"Prvi dio predavanja je prezentacijski, dok drugi pruža informacije učenicima koji ne namjeravaju nastaviti školovanje. U sklopu Službe za zapošljavanje Tuzla djeluje Centar za informisanje i savjetovanje koji radi svaki dan u okviru ove službe i ima istovjetno radno vrijeme. Prezentiraju sve neophodne informacije za mlade, kako učenike i studente, tako i mlade osobe koje traže zaposlenje, te aktuelnu potražnju poslodavaca i izmedju ostalog omogućavaju pristup internetu i štampi koja sadrži oglase za zapošljavanje.

Profesionalna orjentacija ima veliku važnost u formiranju odgovarajućeg stava prema radu, stvaranju profesionalnog duha i zadovoljstva u budućem radu, te je i vrlo važan preduslov buduće uspješne karijere.

Nakon posjeta osnovnim i srednjim školama , odgovore na tri osnovna pitanja učenika završnih razreda:

1. kako odabrati odgovarajuće zanimanje i obrazovni program ?

2.kako u pravom trenutku pronaći posao koji se nudi ?

3.Kako se najbolje predstaviti i dobiti posao?

u Centru za informisanje ,savjetovanje i obuku mladih, (CISO) Tuzla, koji djeluje u sklopu Službe za zapošljavanje TK.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: