Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prof. dr. Nermin Salkić o post-covid sindromu: Bolje nacijediti narandže i jabuka nego davati stotine maraka na skupe suplemente

Preuzmite sliku

Sve više osoba koje su preboljele covid-19 traži ljekarsku  pomoć zbog pojave post-covid sindroma.

Simptomi vezani uz ovaj sindrom uznemiruju ih, onemogućavaju  normalno funkcionisanje i traju sedmicama, a nekad i mjesecima. Neobično je i što se post-covid problemi ne događaju samo osobama koje su preboljele teži oblik korone, nego i pacijentima koji su imali blagi oblik bolesti.

O tome je u otvorenom programu „Tuzla danas“ na RTV 7, govorio prof. dr. Nermin Salkić, vd načelnikom Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla.

“Ono što danas znamo o virusu je jedan dio od onoga što ćemo znati za par mjeseci. Pandemija je stavila svjetsku nauku u četvrtu brzinu, puno toga se brzo saznaje i dosta toga nažalost učimo u hodu, imamo jednu formu biološkog eksperimenta, a to je da imamo dosta oboljelih i na osnovu toga možemo donositi sigurne zaključke u hodu. SARS-COV2 ne veže se samo za disajne ćelije, naime pokazuje se veliki afinitet prema mišićnim stanicama, imali smo upale poprečno-prugastih mišića, gdje se oni “raspadaju” pacijenti osjećaju veliki zamor, dakle postoji i ta dvojna problematike upala mišića i bubrega, ali u praksi su se pojavljivali  i slučajevi upale srčanih mišića tzv. miokarditisa.” ističe doktor Salkić.

“Kao mladi doktor sam naučio od mentora da se ne liječi nalaz nego insan, ako pacijent vidi da ima dugotrajni zamor, da slabo toleriše fizičku aktivnosti, ako ne može da radi aktivnosti koje je mogao raditi prije korone, to je alarm za javljanje ljekaru i da se na to obrati pažnja. Bitno je obratiti pažnju na uravnoteženu ishranu u kojoj mora biti zdravih proteina bijelo meso, mlada teletina i riba u kombinaciji sa dosta svježeg voća i povrća da se taj imunoliški status organizma podigne. Ne treba pretjerivati sa suplementima, na kilograme se kupuju tablete, seleni i sl. nijedan vitamin ne može biti zamjena za uravnoteženu prehranu. Određeno vrijeme treba uzimati vitamin D, ali ne predugo, zatim selen i Q10 i to je sasvim dovoljno. Neugodan trend je da se daje stotinu i stotinu maraka na pojedine suplemente za koje mislim da imaju ograničen efekt, bolje nacijediti narandže i jabuka, bar ja tako mislim” istakao je Dr. Salkić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje