Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prodaje se nedovršena zgrada Tužilaštva TK?

zgrada-tuzilastva-tuzla
Preuzmite sliku

2001. godine Ministarstvo pravosuđa Tuzlanskog kantona i Vlada odlučili su da krenu sa izgradnjom zgrade za potrebe Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

zgrada-tuzilastva-tuzla

Sada je 2012. godina, a ta zgrada još nije završena, a već su spremljeni papiri za njenu prodaju. Obrazloženje za takvu Odluku naravno postoji.

„Dakle, kapacitet te zgrade ne zadovoljava potrebe i ne može prihvatiti svu administraciju Tužilaštva. Dakle, ona je neprikladna”, kazao je Alen Taletović – ministar pravosuđa i uprave u Vladi TK.

Taletović ističe da više u ovu zgradu neće biti uložena ni jedna KM. Međutim, problem sa kojim se susreće Ministarstvo je taj što prodaja zgrade Tužilaštva neće ići tako lako kako je planirano, jer je vlasnik zemljišta Općina Tuzla. Podsjećanja radi, Općina Tuzla je zemljište ustupila, ali samo za gradnju Tužilaštva TK, a ne za poslovne prostore ili advokatske kancelarije a kamoli za prodaju. S druge strane, ministar Taletović ističe, da bi novac od prodaje zgrade bio uložen u infrastrukturu pravosuđa. Slična situacija se desila i sa zgradom u koju je trebao preseliti Općinski sud Tuzla, međutim nju je već Vlada rezervisala za svoje potrebe, pa je i to dodatni problem.

„Ali tu ćemo zgradu iskoristiti za smještaj Vlade TK i ministarstava. Jer znate koliko se novca izdvaja za zakup prostorija u kojima se trenutno nalaze”, istakao je Taletović.

Kako saznaje RTV Slon sa Odlukom Ministarstva da se izmjesti Općinski sud na Irac nisu se složili u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, što je još jedna noćna mora za ministra Taletovića. Međutim, on ističe da je ipak bolja opcija da se u zgradu koju je Vlada dobila prebijanjem dugova usele ministarstva, jer će se ostvariti dodatne uštede. Podsjećanja radi, da bi zgrada bila uslovna za smještaj administracije potrebno je ulaganje od milion ili više KM.

Dakle, kako sada stvari stoje zaposlenici u Općinskom sudu Tuzla i dalje ostaju u starim prostorijama kao i njihove kolege iz Kantonalnog tužilaštva, a brojna administracija Vlade će izgleda morati iz pojedinih gradskih zgradica preseliti na Irac. Kada? Još nije poznato.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: