Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Privatizacija bosanske imovine na slovenački način: Banka svakog radnika Hotela Tuzla tereti za 30.000 KM (VIDEO)

Preuzmite sliku

Sindikat solidarnosti Tuzlanskog kantona danas je još jednom ukazao na nemogućnosti raskida ugovora o prodaji hotela Tuzla, iako su za to stvoreni svi zakonom predviđeni uslovi, jer kupac nije ispoštovao ugovorom jasno definisane obaveze.

Na pres-konferenciju u Tuzli, Faik Muhić, advokat i pravni predstavnik, kao punomoćnik 104 radnika hotela Tuzla, kazao je da radnici hotela od suda traže poništenje odluke o otkazu ugovora o radu, “zbog nezakonitih otkaza koji se tiču tzv. tehnoloških višaka”.

Tražimo naknade za ove radnike zato što je najveći broj njih otišao, a nije im isplaćena otpremnina ili je isplaćen samo neznatan dio. Ti radnici su otpušteni, a da im nije povezan radni staž, nisu plaćeni doprinosi za posljednjih šest godina. Takođe nije im isplaćeno osam do devet posljednjih plaća. Te tužbe postoje u Osnovnom sudu Tuzla i vode se postupci – kazao je Muhić.

 • hotel Tuzla noc 550x370
 • Muhamed Kalajlić, jedan je od otpuštenih radnika hotela Tuzla, koji ističe da menadžment hotela tvrdi da je otpremnina isplaćena u cjelosti.

  Otpemina nije isplaćena ni približno onoj koju su ponudili. Isplaćeno je od 600 do 1.000 KM, a obračunato je od osam do devet hiljada po jednom radniku. Plaće nisu isplaćene nekima ni za august i od osam do devet plaća je ostalo neisplaćeno. Svako od nas ima potvrdu do koje godine doprinosi nisu plaćeni. Nešto jeste uplaćivano, ali nije povezan staž od 2006. godine – istakao je Kalajlić.

  Naime, firma RAM Invest je 2007. godine reprivatizirala hotel dok su pet godina prije radnici privatizirali hotel tako što su dali oko 1.700.000 KM, koje su osigurali dizanjem kredita od Hypo Alpe Adria banke. Radnici su kupili 67 posto dioničkog kapitala hotela Tuzla i obavezali se da će investirati još 15 miliona KM u renoviranje i adaptaciju i rekonstrukciju hotela. Kako to nisu mogli ispoštovati, svoje su mjesto ustupili slovenskoj firmi RAM Invest koju je predstavljao punomoćnik Fadil Sarajlić.

  Čim smo saznali je RAM Invest u stečaju, podnijeli smo krivičnu prijavu protiv Igora Pogačara, Fadila Sarajlića, direktora Zije Hasanhodžića, tadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju, zbog krivičnog djela prijevara, koje se ogleda u tome da je Agencija izdala potvrdu da je u hotel investirano 15 miliona KM – kazao je pravni predstavnik.

  Muhić je kazao da je traženo da se ispita po kojem je osnovu Agencija došla do saznanja da je u hotel investirano 15 miliona, po kojem je osnovu Zijad Hasanhodžić izdao potvrdu. Da bi zaštitili radnike podnijeli su zahtjev da se raskine ugovor koji po toj reprivatizaciji iz 2007. godine jednostavno nije ispoštovan.

  Sud je, nažalost, neki dan donio odluku da se odbacuje naša tužba za raskid ugovora i da se mi upućujemo na suđenje u Sloveniju. Mogu samo reći da sam jako iznenađen takvim potezom Suda. Međutim, dali smo izazov Tužilaštvu, koje je ovaj postupak uzelo u rad – istakao je Muhić. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje