Subota, 14. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prinova u Zoo vrtu Bingo: Lavica Nina na svijet donijela tri ženska mladunčeta

U srijedu, 12. juna u ranim jutarnjim satima, lavica Nina na svijet je donijela tri ženska mladunčeta, potomke lava Tuma. Teške po otprilike 1,3 kg, mlade lavice se trenutno skrivaju u kaveznom dijelu lavlje nastambe, u sigurnom zagrljaju svoje majke.

 • Trenutno mogu da pužu, a za desetak dana će i prohodati. Već nakon mjesec dana moći će da trče. Između četvrte i osme sedmice, lavica će biti spremna da pokaže mladunčad i da ih iznese u otvorenu nastambu, kada će ih i posjetitelji ZOO vrta u Tuzli moći vidjeti.

 • Mladunčad trenutno nemaju imena, ali su iz Uprave ZOO vrta zatražili pomoć Facebook pratitelja https://www.facebook.com/zoovrtbingo/, te su ih pozvali da daju prijedloge.

  Osim ovih preslatkih mladunčadi kralja životinja, u ZOO vrt su ovog proljeća stigle i druge životinjske vrste.

  Najatraktivniji je sibirski tigar Madrass koji je star nešto više od tri godine, a stigao je iz Francuske. Smješten je u zimskom dijelu novoizgrađene nastambe, a u ljetnoj će moći uživati početkom jula.

 • Stigle su i genetke, najmanje mačke na svijetu, mužjak i ženka, koji se nalaze u sklopu terarijuma. Tu su i tri “bubo bubo” sove čiji je promjer raširenih krila otprilike 180 centimetara.

  Osim razgledanja životinja, u ZOO vrtu se posjetioci mogu zabaviti i u zatvorenoj i vanjskoj igraonici, uživati u šetnji pored jezerceta ili ručati u restoranu “Ringišpil”. Ulaz za djecu do 12 godina je besplatan, za posjetioce starije od 12 godina, ulaznica košta 1 KM.

  Bingo ZOO vrt se nalazi u blizini carinske zone, na adresi Bosanska poljana bb Tuzla, a za posjetitelje je otvoren od 25.9.2016. godine. Još uvijek je u fazi izgradnje, a kompanija svake sezone uvodi nove sadržaje.

  U ZOO vrtu ima 39 životinjskih vrsta, sa više od 350 životinja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,