Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prijetnje smrću tuzlanskoj aktivistkinji: “Okani se politike. Počni da heklaš. Duže ćeš uživat u tom bolesnom djetetu”

Preuzmite sliku

“Bilo bi ti pametno da ostaviš politiku i paušale na miru i počneš da heklaš. Duže ćeš uživat u tom bolesnom djetetu inače bi mogli završiti na smeći i ti i on kujo” – stoji u poruci koju je Mujkić zatekla na kućnoj adresi i dostavila portalu BUKA.

Tuzlanska aktivistkinja Indira Bektić-Mujkić, u posljednje vrijeme prisutna u javnosti kao jedna od pokretača inicijative za izdvajanje budžetskih sredstava za liječenje djece stravičnu prijetnju smrću zatekla na kućnoj adresi.

Kako je rekla istragu o ovoj prijetnji smrću vodi policija po nalogu Kantonalnog tužilaštva.

“Ja više nemam riječi ali prestat neću. Toliko dugujem ovom djetetu koje nije krivo nizašta. Prvo medijski linč. Prošli smo pakao. Ali ne vrijedi. Ja znam šta naša djeca trebaju i šta zaslužuju. Pa nek i ubiju. Ja se njih ne bojim” rekla je Indira Bektić Mujkić za BUKU.

Podsjetimo Bektić Mujkić jedna je od pokretača inicijative “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati-uplati” koja ima za cilj izvršiti pritisak na nadležne da se obezbijede finansijska sredstava za liječenje djece u Bosni i Hercegovini.

Inače, njen sin boluje od dijabetesa tipa 1, i na inzulinskoj je pumpi.

Danas se ovim povodom saopćenjem za javnost oglasila i Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla koja najoštrije osuđuje prijetnje smrću, upućene gospođi Indiri Bektić Mujkić.

Ova inicijativa naišla je na brojne pozitivne reakcije javnosti i određenih struktura vlasti, te stoga ovakva prijetnja šalje negativnu poruku aktivistima i aktivistkinjama koji se bore za pozitivne promjene u društvu.

Vjerujemo da će nadležne institucije otkriti ko stoji iza ovih prijetnji i da one neće obeshrabriti druge aktiviste i aktivistkinje u njihovom zalaganju za izgradnju boljeg i humanijeg društva.

Danas, ovim medijskim istupom, svjedočimo o važnosti Međunarodnog dana žena. Želimo istaknuti neupitnu ulogu žene u izgradnji boljeg i humanijeg društva, ali i podsjetiti na činjenicu da, prema rezultatima istraživanja provedenog tokom 2018.godine u zemljama istočne i jugoistočne Evrope još uvijek oko 70% žena trči određen forme nasilja, protiv čega se svi moramo odlučno boriti.

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla čestita svim sugrađankama Međunarodni dan žena i daje snažnu podršku svim aktivnostima koje vode ka jačanju međusobne solidarnosti i izgradnji pravednijeg društva, društva bez mržnje i diskriminacije, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje