Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo tuzlanski glumac Dragan Pirić

dragan
Preuzmite sliku

Jutros je u trideset i petoj godini, nakon duge i teške bolesti, preminuo tuzlanski glumac Dragan Pirić.

draganStudirao je na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla. Dobitnik je priznanja „Zlatni student” pete generacije tuzlanske Akademije, koju je završio u klasi profesora Vlade Keroševića.

Bio je jedan od onih koji se sa naročitim poštovanjem i izraženim profesionalizmom odnosio prema ustanovi u kojoj se školovao, njenim profesorima i svojim kolegama. Po završetku školovanja, radio je kao asistent na glumi i osnovama režije glumačke akademije u Tuzli.

Posjedovao je izuzetnu stvaralačku energiju koja je, uz njegov glumački talenat, dolazila do izražaja u svim predstavama u kojima je igrao. A njegove glumačke kreacije ispoljavale su se u širokom rasponu od klasičnih do savremenih autora.

Kao student igrao je u Enigmatskim varijacijama, Prosjačkoj operi, Malogradjanima i predstavi Žorž Dandem.

Na sceni Teatra kabare Tuzla glumio je u komadu ”Važno je biti pozitivan”, te zajedničkoj diplomskoj predstavi ”Goli pijanist”, ”Iza zatvorenih vrata”, ”Smrt i djevojka” koju je i režirao, Tvrđava i druge. Igrao je i na sceni BKC-a u predstavi ”Dvije kristalne čaše”.

Sa kolegama glumcima iz klase – Irfanom Kasumovićem i Sabitom Sejdinovićem vrlo aktivno se bavio dječijom scenom i radio predstave za najmlađe. Iz njihove radionice nastala je ”Bajka o čarobnom sviraču”, ”Dugonja, Trbonja i vidonja”.

Dragan Pirić je igrao i u predstavi ”Hanka” NP Tuzla i za ulogu Sejde dobio nagradu na festivalu u Brčkom 2007. godine, te nagradu na Teatar festu u Doboju iste godine.

Tuzlanska i bosansko-hercegovačka pozorišna scena ostala je bez mladog glumca, čije je najjače oružje bila pozitivna energija i glumački talenat. Nije se mogao odbraniti od teške bolesti. Bio je otac trogodišnjoj djevojčici i dvogodišnjem dječaku.

Komemoracija za Dragana Pirića biće održana sutra 4.10. 2012. u Teatru kabare Tuzla u 11:00 sati , a sahrana će biti obavljena na Gradskom groblju u Banovićima u 16:00 sati.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: