Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Suljkanović potvrdio odlazak ljekara sa UKC-a Tuzla, ali najavio i nova zapošljavanja (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na 53. redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona prihvaćen je Izvještaj o radu i poslovanju JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Vlada TK prihvatila je Izvještaj o radu i poslovanju Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla za period januar – decembar 2018. godine. Kada je finansijsko poslovanje u pitanju bitno je istaknuti da je UKC Tuzla već treću godinu zaredom nastavio trend pozitivnog poslovanja, te i 2018. godinu okončao sa dobiti u iznosu od 416.540,43 KM.

 • Kada je u pitanju rad UKC-a u segmentu zdravstvene zaštite i pružanja zdravstvenih usluga mora se istaknuti da parametri ostvarenja programskih zadataka pokazuju da je godišnji program izvršen sa 100,54%.

  Obavljeno je ukupno 3.562.749 pregleda, a hospitalizirano je 44.742 bolesnika. Bolnoopskrbnih dana je bilo 287.496, a prosječna dužina liječenja ostvarena je u trajanju od 6,43 dana.

  Ukupno je izvršeno 28.053 različitih operacija, 20.131 za ležeće bolesnike i 7.922 za ambulantne bolesnike, navodi u izvještaju Službe za informisanje Vlade TK.

  Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović jučer je na press konferenicji Pokreta demokratske akcije koja je održana povodom prve godišnjice ove stranke čiji je i sam član potvrdio je naša saznanja da je u UKC-u Tuzla evidentiran odlazak ljekara iz ove zdravstvene ustanove koji su se odlučili kako saznajemo posvetiti privatnoj praksi, odnosno neki od njih prešli su u privatne klinike gdje su im ponuđena veća primanja što je predstavljalo i jedan od glavnih motiva odlaska iz UKC-a Tuzla.

  “Imamo te informacije i toga je uvijek bilo. Kada je npr. osnivan Centar za srce nadomještao se kadar. Mislim da se ni sada neće dogoditi ništa dramatično kada je u pitanju taj segment. Imamo projekat koji će vrlo brzo ponovo biti realizovan a to je prijem novih 75 zdravstvenih radnika, mladih doktora medicine. To će se dogoditi čim budemo imali usvojen budžet” kazao je premijer Suljkanović i dodao:

  “Moram naglasiti da investiranje samo u kadrove bez opreme ne omogućava kvalitetne zdravstvene usluge ali i obratno. Pratimo situaciju ali mišljenja sam da se ništa značajno neće promijeniti i da će kvalitet usluga koji trenutno imamo ostati na istom nivou i da će se u narednom periodu još poboljšati” – kazao je Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona.

  Osim ljekara koji su dobrovoljno donijeli odluku da napuste UKC Tuzla i raskinu ugovor kako bi karijeru nastavili negdje drugo zabilježen je i najmanje jedan slučaj uručenog otkaza.

  Međutim, orabruje informacija da je Zavod zdravstvenog osiguranja TK ostvario suficit od preko 15 miliona KM i da će značajan dio ovih sredstava biti usmjeren uprvo u unapređenje dostupnosti i kvaliteta usluga zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje