Četvrtak, 20. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Preko 25.000 boca svakog sata: Ovako nastaje “Tuzlanski pilsner” najstariji brand Pivare Tuzla (FOTO | VIDEO)

Popularno

Nedavno je na 39. Ceremoniji proglašenja najboljih od najboljih poslovnih ljudi i kompanija iz BiH u banjalučkom Banskom Dvoru generalni direktor Pivare d.d. Tuzla Fahrudin Salihović dobio laskavo priznanje u kategoriji “Najmenadžer & Najkompanija decenije” dok je Tuzlanska pivara “osvojila” priznanje” Najbrend.

Ekipa portala Tuzlanski.ba tim povodom posjetila je proizvodni pogon PIvare d.d. Tuzla i sa procesnim tehnologom u ovoj kompaniji Mensudom Muharemovićem detaljno smo se upoznali za procedurom proizvodnje popularnog Tuzlanskog pilsnera.

Sve počinje u tzv. kuhaoni gdje počinje prvi proces proizvodnje piva. Od sirovina koristi se slad, kukuruzna krupica, kvasac, hmelj i voda koje su ukomljavju nakon čega se na određenim temperaturnim pauzama vrši obrada komine.

Naredna faza u procesu proizvodnje piva je cijeđenje komine nakon čega nastaje produkt sladovina koja se zatim ukuhava do željenog ekstrakta. Nakon hlađenja sladovine slijedi proces glavnog i naknadnog vrenja, a taj proces traje minimlano 21 dan.

Pivo nakon naknadnog vrenja prolazi kroz proces filtracije gdje se vrši proces odvajanja kvasca, bjelančevina i određenih gumastih spojeva iz samog piva, a zatim slijedi proces bistrenja piva koje je karakteristično za Tuzlanski pilsner.

Završna faza u procesu proizvodnje piva odvija se u pogonu punionice koja je prilično moderna, savremena i automatizovana.

U ovom pogonu svakih osam sati koliko traje jedna smjena proizvede se više 150.000 boca piva koje odavde dalje idu u distrubuciju.

Podsjetimo, Pivara Tuzla osnovana je 1884. godine pod nazivom “ERSTE DAMPF BRAUEREI” od strane Tasing i Köhn kao prva parna Pivovara u Dolnjoj Tuzli, sa proizvodnim kapacitetom od 5.000 hl godišnje proizvodnje.

Do I svjetskog rata proizvodila je već oko 25 000 hl. Tokom I svjetskog rata obustavljena je proizvodnja, pri čemu je prekid proizvodnje trajao oko 5 godina. Početkom II svjetskog rata ponovo prekida sa radom sve do 1948. godine kada ponovo počinje proizvodnju.

1962. godine započinje ciklus kontinuirane rekonstrukcije pa je postignut kapacitet godišnje proizvodnje od cca. 300 000 hl. Naredni ciklus rekonstrukcije za program proizvodnje od cca. 500 000 hl Pivara Tuzla započinje 1990. godine.

Danas, Pivara Tuzla pored tradicionalne proizvodnje piva posjeduje proizvodnju mineralne vode i sokova od prirodne baze, vrhunskog kvaliteta i veoma strogim režimom kontrole proizvodnje.

Tuzlanski pilsner je najstariji brand Pivare Tuzla a koji se proizvodi po veoma zahtjevnoj i staroj recepturi, na potpuno prirodan način. Ta se karakteristika mora posebno istaknuti jer gotove sve današnje pivare, posebno one koje su u vlasništvu velikih korporacija, proizvode pivo koje nije ni blizu onog tradicionalnog i prirodnog.

Pilsner je tip piva koji zahtjeva veće količine sirovina i duže odležavanje. Inače, u pivarskom svijetu stoji tvrdnja da su sva lager piva zapravo samo blijeda kopija pilsnera i to govori sve o pilsneru kao vrsti piva. Tuzlanski pilsner je svijetlo odležano pivo proizvedeno od sirovina visokog kvaliteta po tradicionalnom postupku donjega vrenja, koje mu daje puni okus „lager“ piva, prijatne gorčine, stabilne pjene, ugodnog mirisa svijetlo žute boje. (A.K. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje