Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preko 20 godina u centru Neuma propada odmaralište u vlasništvu Grada Tuzla (FOTO)

Preuzmite sliku

Grad Tuzla vlasnik je objekta u strogom centru Neuma kojem je neizvjesna budućnost, a više od 20 godina prepušten je zaboravu.

Naime, objekat je nekada bio kultno odmaralište u vlasništvu Općine Tuzla čega se vrlo dobro sjećaju starije generacije.

Odmaralište smješteno na oko 1.300 m2 udaljeno je svega pedesetak metara od plaža i mora, centralnog parkinga u Neumu, restorana i kafića. Posjeduje svu potrebnu infrastruktu odnosno priključke (struja, voda, kanalizacija) i u 100%-tnom vlasništvu je Grada Tuzla nekada Skupštine općine Tuzla bez ikakvih tereta i ograničenja.

Ovo odmaralište nekada je bilo u rangu manjeg hotela jer je posjedovalo recepciju kuhinju, sobe s terasama i pogledom na more, kupatila i sve to bilo je na tri etaže.

Fotografije objekta u Neumu koji je u vlasništvu Grada Tuzla na drštvenoj mreži Facebook objavio je Zlatko Bošnjak koji ističe kako je ovo prva nekretnina u Neumu koja je nakon završetka ratnih sukoba u BiH vraćena vlasniku, bez značajnih oštećenja.

“Znam da su godinu-dvije nakon rata došli majstori iz Tuzle i ispustili vodu iz cijevi kako ne bi došlo do smrzavanja, tada su osigurane i elektro-instalacije i tu se stalo. Objekat je zaključan kao i ulazna kapija u dvorišni prostor i od tada evo prođe više od 20 godina, a objekat propada i prepušten je zaboravu” – napisao je u svojoj objavi Bošnjak.

Za Tuzlanski.ba je u telefonskom razgovoru iz Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove potvrđeno da je navedeni objekat u Neumu zaista u vlasništvu Grada Tuzla ali da će se o njegovoj daljnoj sudbini i budućnosti odlučivati vjerovatno na nekoj od sjednica Gradskog vijeća Tuzla.

Jedna od opcija je prodaja ovog objekta i u tom slučaju u Budžet grada bi se  inkasiralo prema trenutnoj tržišnoj vrijednosti preko 1.000.000 KM, jer samo zemljište bez objekta kako je napisao Bošnjak vrijedi milion KM jer prema njegovim riječima u Neumu na ovoj lokaciji kvadrat građevinskog zemljišta koje ima potrebnu infrastrukturu i druge pogodnosti vrijedi cca 1.000 KM.

Druga opcija je da Grad Tuzla ponudi nekom investitoru javno-privatno partnerstvo i da se ovo kultno odmaralište obnovi s tim što bi unaprijed bila jasno definisana upravljačka i imovinska prava.

I treća opcija je sa se iznađe mogućnost kreditnog zaduženja i da Grad Tuzla finansira obnovu ovog objekta i na taj način sačuva ovu vrijednu nekretninu u Neumu.

Ukoliko bi se ovo odmaralište obnovilo i bude mu vraćen stari sjaj, a ostane u vlasništvu Grada Tuzla možemo samo zamisliti koliko bi veliki značaj to imalo za sportske ekipe sa područja Tuzle koji bi imale priliku da odlaze tu na sportske pripreme po povoljnim uslovima. A svakako bi to bio veliki značaj i za sve građane Tuzle uzmemo li u obzir da i danas mnogi idu na odmor u poznati hotel “Salines” u Podgori koje su 60-ih godina izgradili rudari tadašnjeg Rudnika lignita “Kreka”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje