Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predstavom ‘Odiseja’ otvara se 17. TKT Fest

Preuzmite sliku

Otvaranjem pozorišno dokumentarne izložbe “Teatarska stranica posvećenoj Zijahu Sokoloviću” 27. marta, na Svjetski dan pozorišta započet će 17. TKT Fest – Dani akademskog teatra koji će trajati do 2. aprila, a ugostit će pozorišta iz BiH i regije.

Čitanjem međunarodne poruke za Svjetski dan pozorišta koju je ove godine napisao redatelj, dramatičar i sveučilišni profesor kazališne režije Carlos Celdran bit će obilježena još jedna godina postojanja Teatra kabare Tuzla, saopćeno je iz tog teatra.

Premijerom predstave “Odiseja” u režiji Vlade Keroševića uz asistenciju Damira Mahmutovića bit će predstavljena produkcija koja je nastala saradnjom Teatra kabare Tuzla i Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.

Predstava je u osnovi priča o junaštvu, ljubavi, vjernosti, prijateljstvu i osveti. Priča o nadljudskoj, skoro božanskoj upornosti i snazi duha i tijela, bez obzira što prema Homeru njegovo ime znači “sin boli”. Radnja “Odiseje” odvija se kroz 41 dan, a započinje odmah nakon završetka Trojanskog rata.

Uloge su ostvarili Armin Filipović, Tamara Miličević-Stilić, Faruk Beganović, Irma Zukić, Borislav Matović, Alma Hasanbašić, Eurimah – Hasan Sušić, Luka Spasojević, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Ida Tursić, Asja Grabić , Mirza Mujagić, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Asja Grabić, Ida Tursić.

U četvrtak, 28.marta na programu je komedija “Seksi rublje” autorice Mishele Riml u režiji Lea Anastazija Fleger Kazališta Virovitica (Hrvatska).

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla i Solana Tuzla. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,