Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljeni rezultati rada Općinskog suda u Tuzli

Preuzmite sliku

Općinski Sud u Tuzli održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate rada za 2020. godinu.

Istaknuto je da je sud u 2020. godini ostvario dobre rezultate, realizirajući veći broj ciljeva planiranih programom rada. Posebno dobri rezultati postignuti su na Privrednom, Krivičnom i Odjeljenju za stečaj i registraciju poslovnih subjekata.

Predsjednik suda dr.sc. Muhamed Tulumović je naveo da je ostvarena kolektivna norma suda u 2020. godini u procentu od 82,27 posto i da je manja u odnosu na 2019. godinu, na što su u najvećoj mjeri uticale okolnosti izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Skoro tri mjeseca u sudu se prema instrukcijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH postupalo samo u hitnim predmetima.

Također 6.805 ročišta je odloženo zbog nemogućnosti dolaska stranaka, svjedoka, vještaka i drugih učesnika postupka.

Vršeći uporedbu sa 2019. godinom broj neriješenih predmeta na kraju 2020.godine je veći za 943 predmeta, što je svega 1%.

Na 5 sudskih odjeljenja smanjen je ukupan broj neriješenih predmeta i to: Krivičnom, Parničnom, Vanparničnom, Privrednom i Odjeljenju za stečaj i registraciju poslovnih subjekata, dok je na 2 odjeljenja došlo do povećanja broja neriješenih predmeta i to na Izvršnom i Prekršajnom odjeljenju.

Kada je u pitanju realizacija Plana rješavanja starih predmeta, i pored teških uslova u kojima je sud radio ostvareni su dobri rezultati, odnosno ostvarena je realizacija u procentu iznad 70 posto.

Kada je u pitanju kvalitet rada sudskih odluka on je skoro nepromjenjiv u odnosu na prethodni period i kretao se u procentu od oko 90 posto potvrđenih odluka što je iznad federalnog prosjeka kvaliteta sudskih odluka.

Predsjednik Tulumović je istakao probleme u radu koje je sud ima u radu, a to su nedostatak administrativno-tehničkog osoblja, nedostatak nosilaca pravosudnih funkcija, neuredno dostavljanje sudskih pismena i dužina trajanja procedure izbora administrativno-tehničkog osoblja.

Predsjednica Građanskog odjeljenja Rukija Jusupović prezentirala je trenutne aktivnosti na implementaciji projekata koji su od velikog značaja za sud.

Općinski sud u Tuzli dio je Projekta postupka harmonizacije uspostave/zamjene zemljišne knjige koji provodi Federalna uprava za geodetske poslove i Projekta skeniranja arhive Registra za upis pravnih lica koji se provodi uz podršku Svjetske banke i Federalnog ministarstva pravde.

Istakla je da je Odlukom VSTV-a ovaj Sud određen je kao pilot sud u FBiH za implementaciju projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH-ICEA faza III – ” Unaprjeđenje kapaciteta sudova u smislu proaktivne komunikacije sa medijima i javnosti, kao i transparentnosti rada sudova“.

Također, kao vrlo važan projekat izdvojila je projekat USAID-a Pravosuđe protiv korupcije u BiH, u kojem ovaj sud učestvuje kao partnerska institucija.

Na Krivičnom odjeljenju Općinskog suda u Tuzli poduzete su određene interne mjere s ciljem efikasnijeg rješavanja predmeta korupcije i organiziranog kriminala, shodno provođenju projekta kojeg implementira USAID.

U toku izvještajne godine riješeno je 46 predmeta korupcije i organizovanog kriminala Upoređujući podatke iz 2020. godine sa podacima iz 2019. godine proizilazi da je ostalo neriješenih 33 predmeta takve vrste, što je za 1 predmeta manje nego na kraju 2019. godine, što znači da je sud u toku izvještajne godine posvetio posebnu pažnju prioritetnom rješavanju ove vrste predmeta.

Naglašeno je da je prema trećem godišnjem izvještaju OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju ovaj sud je postigao veoma zapažene rezultate. Od 13 teških predmeta na Općinskom sudu u Tuzli na 9 predmeta je završen glavni pretres i oni su u žalbenoj fazi, dok je u 4 predmeta glavni pretres u toku ili treba da započne.

Zbog posebnih internih mjera očekuju se još bolji rezultati u cilju efikasnijeg rješavanja predmeta iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, istakao je predsjednik Krivičnog odjeljenja Damir Arnautović.

Na Odjeljenju za stečaj i registraciju u protekloj godini postignuti su također dobri rezultati. Po prvi put je smanjen broj predmeta na referatu registracije za 30 posto, dok je broj stečajnih predmeta smanjen za 13 predmeta.

U 2020. zaključeni su značajniji stečajni postupci u kojima su potraživanja viših isplatnih redova izmirena u cijelosti. To su GK “Bosna” Gradačac, PIRO LMS Tuzla, ZZ Živinice, Dita Tuzla, Polet Tuzla, GP Integra inženjering Tuzla, te Živinicetrans.

Zaključen je također i stečajni postupak nad “Aidom” u stečaju tuzla, u kojem su povjeriocu namireni sa 16,209 posto, naglasila je mr.sc. Alma Mujčinović, predsjednica Odjeljenja za stečaj i registraciju poslovnih subjekata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,