Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen projekat “Promocija nacionalnih manjina u gradu Tuzli” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Konferencija za medije, tokom koje su najavljene aktivnosti planirane u projektu “Promocija nacionalnih manjina u gradu Tuzli”, a koji je podržan od strane Evropske unije i Vijeća Evrope, održana je u ponedjeljak, 03. decembra, u zgradi Gradske uprave. Na početku konferencije prisutnima se obratio Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

“Ovim putem, u ime Grada Tuzle i svih nacionalnih manjina, izrazio bih zadovoljstvo i zahvalnost Vijeću Evrope i EU, na izdvojenim sredstvima pomoću kojih je omogućena realizacija ovog projekta. Ovaj projekat započet je idejom Komisije za pitanja nacionalnih manjina Gradskog vijeća Grada Tuzle, u kojoj participiraju predstavnici svih nacionalnih manjina grada, Slovenci, Makedonci, Talijani, Romi i Albanci. Na tome sam im posebno zahvalan jer su uzeli učešće i u izradi ove aplikacije i samoj implementaciji ovog projekta. Prije bih rekao da je riječ o građanima grada Tuzle nego o nacionalnim manjinama jer smo svi mi građani ovog grada. Promocija nacionalnih manjina je projekat koji će se realizovati u tri faze, kroz tri aktivnosti. Prva faza je promocija nacionalnih manjina, kroz predavanja, koja će se realizovati u pet osnovnih škola na području Tuzle.

Kroz 30 časova u školama, za šta su odabrani adekvatni predstavnici navednih nacionalnih manjina, biti će predstavljeni jezik, kultura, tradicija i običaji nacionalnih manjina koje žive na području grada Tuzle. Druga planirana aktivnost definisana je obilježavanjem Dana nacionalnih manjina, koja je planirana u januaru 2019. godine. Treća aktivnost predstavlja završni čin kada će se prezentovati nacionalne kuhinje naših sugrađana, iz nacionalnih manjina i promocija publikacije o nacionalnim manjinama grada Tuzle. To je predviđeno u martu 2019. godine do kada bi trebao biti završen i dokumentarni film o nacionalnim manjinama grada Tuzle. Očekujem da će to biti velika svečanost gdje ćemo po prvi puta, u digitalnoj formi, printanom i u obliku dokumentarnog filma imati sve na jednom mjestu, sve o nacionalnim manjinama našeg grada. Obzirom da je Tuzla prepoznata, ne samo u BiH nego i u Evropi i svijetu, kao grad tolerancije i suživota, kao grad u kojem žive predstavnici velikog broja naroda i nacija, nama je ovaj projekat još važniji. Gradska uprava Tuzle preuzela je veliki dio poslova na organizaciji ovog projekata kao i u samoj implementaciji”, izjavio je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

Svrha projekta “Promocija nacionalnih manjina u gradu Tuzli” je promocija kulture, običaja, jezika nacionalnih manjina na području Grada Tuzla.

“Želim da napomenem da je, od prije dvije godine u budžetu Grada Tuzla, na moju inicijativu odvojena posebna budžetska stavka, u visini od 12.000,00 konvertibilnih maraka za druge nacionalne manjine, za njihove aktivnosti koje provode u gradu Tuzla. Kao vijećnik u Gradskom vijeću, ispred nacionalnih manjina, ja nisam predstavnik samo Romske nacionalne manjine, nego sam predstavnik svih nacionalnih manjina koje žive u gradu. Moja aktivnost je bila usmjerena na to da ne budem usmjeren samo ka Romima, nego da aktivnosti budu usmjerene na sve nacionalne manjine u gradu Tuzla. Zbog toga sam pokrenuo inicijativu da se odvoje finansijska sredstva za sve nacionalne manjine. Također, želim napomenuti, što je vrlo važno, prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine, 10,06% građana Tuzle nije se izjasnilo kao konstitutivni narod. Ta činjenica govori da moramo što više ulagati i raditi sa nacionalnim manjinama, tj sa osobama koje se nisu izjasnile kao konstitutivni narod. Na kraju krajeva, moramo realizovati i te aktivnosti. Ovo je po prvi put da, na jedan zajednički način, svi predstavnici nacionalnih manjina grada Tuzle realizuju jedan projekat.

Siguran sam da će ovo biti praksa za naredne godine i projekte koji će doprinijeti još boljoj integraciji svih nacionalnih manjina u Tuzli. Tačno je to da nacionalne manjine imaju jako dobar status u Tuzli, ali mi i dalje želimo zajednički raditi kako bi taj status poboljšali. Vrijednost ovog projekta je 10.000,00 eura, koji Grad Tuzla sufinansira sa hiljadu eura. Vrlo je važno navesti da smo od Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda TK, dobili saglasnost da naši predstavnici održe pomenute časove u osnovnim školama. Možda ovo u narednom periodu uđe i u sistem, a kako bi se što više učenika informisalo o načinu života, kulturi, tradiciji i običajima nacionalnih manjina. Radimo na tome da u narednom periodu imamo zajedničke prostorije, koje bi koristila udruženja nacionalnih manjina i na taj način doprinijeli efikasnijem radu”, istakao je Nedžad Jusić, vijećnik Gradskog vijeća i predsjednik Komisije za zaštitu prava nacionalnih manjina Grada Tuzle.

U navedenom projektu učestvuje i zajednica građana makedonskog porijekla koji žive u Tuzli.

“Voljela bih u ime Makedonaca i u svoje lično ime da kažem jedno veliko hvala Nedžadu Jusiću na inicijativi da nas okupi, sve na jednom mjestu. Veliko hvala i Gradu jer smatram da time doprinosi da se mi, nacionalne manjine, prezentujemo u gradu. Makedonska zajednica je jako mala u Tuzli i ovo nam je šansa da se predstavimo i učenicima u školama pričamo o našoj lijepoj državi. Ja u Tuzli živim devet godina i mogu da kažem da je ovo moj drugi rodni grad. Nikada nisam osjetila nikakvu podjelu i ništa što bi me klasificiralo kao građanina drugo reda”, navela je Violeta Jova predsjednica Udruženja građana makedonskog porijekla “Zajedno”.

I zajednica građana Slovenačkog porijekla sudjeluje u realizaciji ovog projekta.

“Moji korijeni su duboko u srcu ali sam ja svoj životni vijek proživjela ovdje, odradila ovdje i dala sve što sam mogla jer sam bila i prosvjetni radnik, sada sam u penziji. Ovo je moj grad i moja država BiH. Ali negdje duboko u srcu je i moja Štajerska, moj Tirol, moje majke. Ne osjećam se kao nacionalna manjina ali želim da se ti običaji i ta kultura malo više osjete u ovom gradu. Od samog početka sam članica slovenačkog udruženja u Tuzli. Radim i djelujem onoliko koliko mi mogućnosti dozvole, a i prilikom ovog projekta smo se uključili. Aktivno sudjelujemo u svim sferama ovog projekta i mislim da je i pored ovog projekta Udruženje građana Slovenačkog porijekla koordiniralo sa Gradom Tuzla i njihovim projektima. Kako je rekao gospodin Lugavić, sada je ovo nešto po prvi puta da smo svi zajedno i djelujemo. Da prikažemo različitost i bogatstvo toga što postoji na ovim prostorima. Mogućnosti su dobre, ali možemo još bolje”, izjavila je Magdalena Avdić iz Udruženje građana Slovenačkog porijekla.

Grad Tuzla jedan je od pet gradova/opština u Bosni i Hercegovini, u kojima se, kroz individualne projekte, provodi krovni projekat Vijeća Evrope pod nazivom “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini”, kojeg finansiraju Evropska Unija i Vijeće Evrope, u okviru programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,