Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Predstava “Kraljevi i konjušari” dramske sekcije “KŠC Sv.Franjo” iz Tuzle osvojila prvo mjesto i pet nagrada na međunarodnom festivalu u Srbiji

Preuzmite sliku

Na završenom međunarodnom pozorišnom festivalu za djecu i mlade “Lektirići Ex Yu Fest” 2022. u Prokuplju, Republika Srbija, u kategoriji za mlade, predstava “Kraljevi i konjušari” autora Mire Gavrana u režiji Ivane Milosavljević osvojila je prvo mjesto i ukupno pet nagrada.

Naime, predstava “Kraljevi i konjušari” uz osvojeno prvo mjesto na pomenutom festivalu nagrađena je u čak i u pet kategorija (najbolja predstava; najbolja režija | Ivana Milosavljević; najbolja glavna muška uloga Deni Erdeljac; najbolja sporedna ženska uloga Doris Kovačević i najbolji kostim).

“Ovo je bio festival koji je okupio mlade iz regiona i gdje se predstave izvode prema terminima koje odgovaraju dramskim grupama. Mi smo nastupili krajem devetog mjeseca i imali smo dobru energiju, publiku, pozitivne povratne informacije. Nagrade su nas obradovale i osjećamo se jako zahvalno. Pored toga domaćini su nas ugostili upoznavajući nas sa poviješću grada Prokuplja ali i kulturnom baštinom koju grad ima. Još jedna nagrada za režiju daje mi temelj da je moj rad s djecom i mladima prepoznat i na međunarodnom nivou ali i s druge strane odgovornost da svoj rad s njima održim i svakoj generaciji pružim maksimum. U radu nam veliku podršku daje uprava škole na čelu sa Markom Zubakom i Alenom Matošević koji svojom osebujnošću potiču održivost dramske sekcije ali i mlade da budu članovi, čime Opća gimnazija Tuzla postaje jedina škola iz BiH koja se natječe u rangu s amaterskim pozorištima kako omladinskim tako i za odrasle” – kazala je Ivana Milosavljević.

  • Predstava “Kraljevi i konjušari” je nastala u okviru rada dramske sekcije JU Katoličkog školskog centra “Sv Franjo” Opća gimnazija Tuzla.

    Uprizorili su djelo Mire Gavrana kojega je režirala Ivana Milosavljević. Inače, riječ je tragikomediji u kojoj je Gavran opisao kako život tako i političke spletke na dvoru izmišljenog hrvatskog kralja Maruna iz 10. stoljeća i njegov glađu izmučen narod.

    Također oslikana je i prisutnost dugovječnih vladara i njihovih obitelji koji ne silaze s vlasti. Rečenica: „Svi žele biti kraljevi, a u duši su konjušari“, može korespondirati sa svakim vremenskim razdobljem pa tako i s današnjicom. Govori o tome kako je narod nerijetko samo marioneta u rukama onih koji se bore za vlast. Takve problematike svjesne su samo dvorske lude, kojima njihov apsurdan pristup takvoj situaciji omogućava biti glasom demokracije i istine, no i njihove ruke na kraju postanu krvave.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje