Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik FBiH Marinko Čavara u posjeti Tuzli: Svi trebamo raditi na poboljšanju života svih građana

Preuzmite sliku

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara tokom današnje protokolarne posjete Tuzli izjavio je, između ostalog, da se građani tog entiteta i države trebaju okrenuti budućnosti, evropskim i NATO integracijama.

˝Tokom današnje posjete Gradu Tuzli razgovarali smo o svim temama odnosa FBiH i Grada Tuzle. Razgovarali smo i o tome kako da se otklone određene anomalije i da se poboljša trenutni specifični način izbora u savjetima mjesnih zajednica˝, izjavio je Čavara nakon sastanka sa Jasminom Imamovićem, gradonačelnikom Tuzle, i Aleksandrom Vujadinovićem, predsjedavajućim Gradskog vijeća Tuzle.

HDZ, stranka iz koje Čavara dolazi, nezadovoljna je izborom i brojem Hrvata u savjetima mjesnih zajednica u Tuzli.

˝Svi građani u FBiH su ugroženi u svim gradovima i općinama jer od PDV-a primimo 8,5 procenata, što je tri puta manje nego što primaju građani u bh. entitetu Republika Srpska. Oni dobiju 24,5 posto jer nemaju kantona u tom entitetu. Smatram da se FBiH treba racionalizirati. Inače, ponosan sam na multikulturalnost Tuzle i samo u Gradskoj upravi povećan je broj zaposlenih Hrvata i Srba, a među njima nema onih sa najnižim plaćama. Što se tiče broja Hrvata u savjetima mjesnih zajednica, statut dopušta nemoguće različita tumačenja jer nije dovoljno jasan i precizan˝, rekao je Imamović.

Govoreći o eventualnoj ugroženosti Hrvata na ovom prostoru, Čavara se složio da je evidentna kriza koja pogađa sve građane, te da živimo po međunarodnim sporazumima, a suočavamo se s odlaskom ljudi i u tim problemima ni Hrvati nisu izostavljeni.

˝Takav je život u BiH i svi trebamo raditi na poboljšanju života svakog pojedinca˝, zaključio je Čavara.

Nakon sastanka, Čavara i Imamović položili su vijence na Kapiji, mjestu na kojem je granatom ispaljenom sa planine Ozren, 25. maja 1995. ubijen 71 civil, a prosječna starost ubijenih je 23 godine.

Ranije tokom dana Čavara je imao niz susreta sa predstavnicima lokalne vlasti u Živinicama, te gvardijanom Franjevačkog samostana u Tuzli i župnicima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,