Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pravoslavni vjernici u Tuzli proslavljaju najradosniji praznik Božić

Preuzmite sliku

Pravoslavni vjernici iz Tuzle i okoline sinoć su u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice zapalili Badnjak i proslavli Badnje večer, a od jutros proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Proslava velikog praznika počela je nakon svečane božićne liturgije u sabornom hramu u Tuzli, a onda se radost praznika širila među vjernicima, njihovim porodicama, komšijama…

– S liturgije idem na slavlje. Pjesme, radosti i veselja neće nedostajati. Ovo je za mene praznik nad praznicima – izjavio je Rajko Miletić.

Božićnu čestitku pravoslavnim vjernicima uputio je Miloš Trišić, sveštenik u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

– Pratnik rođenja Hristovog je slavlje života koje osmišljava postojanje svakog umnog bića. Ovaj praznik susreta Boga i čovjeka poziva nas da se sretnemo jedni sa drugima. Neka Božić unese toplinu i radost u naše živote i domove. Neka Božić otvori srca vaša da primite Boga… – rekao je sveštenik Miloš Trišić, koji je čestitao praznik tradicionalnim pozdravom: “Mir božiji, Hristos se rodi“.

Vjernici nisu krili radost i ushićenje zbog dolaska najradosnijeg hrišćanskog praznika, a nakon svečane liturgije požurili su kućama da radost velikog praznika podijele sa svojim najbližim i najmilijim. (Fena)

Vezano | Badnje veče u Tuzli obilježeno ispred hrama Uspenja Presvete Bogorodice

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje