Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pozorište mladih Tuzle: Ne proizvodimo glumce, omladinu pripremamo za život i posao (FOTO)

Preuzmite sliku

Pozorište mladih Tuzle kroz glumu, dizajn, ples, balet i muziku obrazuje i odgaja generacije omladinaca, od kojih se neki kasnije odlučuju za srodna zanimanja. Tokom proteklih godina, kroz Pozorište mladih prošlo je 3.800 osoba iz Tuzle i okoline uzrasta od šest do 30 godina, piše Anadolu Agency (AA).

Ova brojka ujedno predstavlja i broj djece i omladinaca koji svoje slobodno vrijeme nisu proveli u dokoličarenju ili na ulici, a Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja “Mladi Tuzle” kaže da je raditi sa djecom “ogromna ljudska i plemenita namjera”.

“Pozorište je osnovano prije 11 godina i cilj nam je bio da se uspješni omladinci udruže na jednom mjestu. Ne proizvodimo glumce, nego mlade učimo da izgrade samopouzdanje, da se oslobode, komuniciraju, vjeruju u svoje kvalitete i zavisno o uzrastu da se osposobe za život i stvarnost. Sve što tokom godine nauče, oni to prezentiraju u pozorišnim predstavama koje su specifične, jer se javljaju kao komentar na položaj djece i mladih. Kroz ankete i razgovore uočavamo problem, koji oblikujemo u predstavu”, izjavio je Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja “Mladi Tuzle”.

Iako je riječ o glumcima amaterima, radu se pristupa s ozbiljnošću, a godišnje programe ocjenjuju Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Trenutno 110 polaznika pohađa različite studije: dramski, plesni, pjevački, baletni i muzički, a svaki studio ima dvije faze tj. početnu i naprednu. Svi oni na svoj način i putem svog izražajnog sredstva pokreću promjene u gradu, koji polako shvata značaj ove vesele družine.

“Sarađujemo i sa školama, a također, polaznike pripremamo da lobiraju, da pronađu finansijska sredstva, da pišu projekte, da dizajniraju plakate i osmisle scenografiju, te osnovama odnosa s javnošću. To radimo s ciljem da u slučaju ako po završetku fakulteta ne mogu naći posao u struci, mogu raditi nešto drugo u čemu mogu biti uspješni i živjeti od toga”, objašnjava Mujkić.

Prvu predstavu, pod nazivom “Čekat ću te”, Pozorište mladih Tuzle izvelo je 2003. godine. U predstavi je glumilo 70 mladih, a priča se odnosila na dešavanja tokom 25. maja 1995. godine, kada se na tuzlanskoj Kapiji desio nezapamćen masakr u historiji ovog grada. Posljednju u nizu predstava, “Ružu”, koju čine dramatizovani fragmenti romana spisateljice Nure Bazdulj-Hubijar, premijerno su izveli početkom ovog mjeseca.

“Odustali smo od klasične pozorišne predstave. Imamo predstave za sve uzraste, mjuzikle, plesne performanse, dramski tekst, komedije i igrokaze. Smatramo da publika u Tuzli nije takva da voli smo jedan žanr, pa pripremamo različite predstave, za različite starosne grupe publike. Ponosni smo što u publici vidimo i djecu, i intelektualce, ali i nene i bake koje dođu gledati svoje unuke. Uglavnom, sve su predstave za običnog čovjeka, a ljudi prepoznaju našu iskrenost i kritike su uglavnom pozitivne i ohrabrujuće”, zaključuje sagovornik AA. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,