Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Poziv i drugim gradovima i općinama u BiH da slijede primjer Tuzle kada je riječ o sportu

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima primio je danas direktora Specijalne olimpijade za inkluzivni sport za područje Europe i Azije Stablera Tobiasa i predstavnike Specijalne olimpijade u BiH. Povod za današnji susret je predstavljanje Strategije Specijalne olimpijade Europe i Azije za period 2016-2020 čiji je prioritet inkluzija u školama.

Grad Tuzla ima najviše registrovanih udruženja za osobe sa posebnim potrebama, te je kroz sportske i druge aktivnosti dosta uradio na inkluziji osoba sa i bez invaliditeta.

„Ja sam govorio o pružanju potreba u zadnjih 16 godina, čiji prioritet je, u svakome pogledu, bio rad na inkluziji. Velika nam je čast da je danas sa nama direktor Specijalne olimpijade za inkluzivni sport za područje Europe i Azije, da nas je ohrabrio u našim nastojanjima. Biti ćemo humanije društvo i humanija zajednica, ako se trudimo oko osoba koje imaju naročite potrebe, ako se naročito trudimo. Ja sam spomenuo i šire, Specijalna olimpijada tiče se inkluzivnih sportova, ali i oblasti umjetnosti, oblast muzike i šire brige. Spomenuo sam gradnju kuće Koraci nade, a i potrebu da se malo šira društvena zajednica uključi u gradnju prvog centra za autizam u BiH, a čija je gradnja u toku, kao i potrebu da raširimo tu akciju. Da i druge moje kolege i kolegice krenu posjećivati organizacije i djecu sa posebnim potrebama. Naravno da nema bolje manifestacije od Specijalne olimpijade, kada je u pitanju inkluzija i mi ćemo to nastaviti podržavati. Uostalom, dali smo primjer, djevojčici koja je donijela medalju sa Specijalne olimpijade, čiji su roditelji, zahvaljujući toj medalji dobili socijalni stan. Dakle nastaviti ćemo sa takvom praksom, hoćemo da ovo bude human grad, humana zajednica, solidarna zajednica i dobro je da smo danas posjetom direktora za cijelu Europu i Aziju dobili takvo ohrabrenje“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Gospodin Tobias je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje postižu tuzlanski sportisti, te pozvao i druge gradove i općine u BiH da slijede primjer Tuzle.

„Cilj ove posjete je da probamo unaprijediti saradnju između različitih organizacija u BiH, Specijalnih igara i drugih učesnika organizacije. To znači da želimo unaprijediti zdravlje osoba i sportaša sa posebnim potrebama. Također želimo odati priznanje onome šta su Specijalne igre BiH već uradile u prošlosti. Želimo podržati događaje koji će se održati u aprilu i maju, ovdje u Tuzli i regionu, te našem timu, koji je dio tima kojeg sačinjava 85 država Europe. Želimo vidjeti šta je sve učinjeno i kako možemo dobiti podršku za našu zajednicu i Specijalne olimpijske igre. Kako je gradonačelnik rekao, ovo nije potreba samo Tuzle već i drugih gradova i regije, koji se trebaju uključiti i slijediti primjer Tuzle i dati svoju podršku. Inkluzija ne znači da samo dvoje ljudi učestvuje u njoj, ona obuhvata cijelu zajednicu. Jedino što mogu reći je: nemojte biti uplašeni, pridružite se sportu i radite zajedno“, izjavio je direktor Specijalne olimpijade za inkluzivni sport za područje Europe i Azije Stabler Tobias. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,